Quantcast
Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Τι εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Τι εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

δημοσιεύτηκε:

Το επόμενο 15νθήμερο αναμένεται υποβάλλουν οι υπηρεσίες  του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην ΕΕ  την πρόταση για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται η ηλεκτρονική τιμολόγηση να εφαρμοστεί πριν από τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει η  εφημερίδα “Καθημερινή”. Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης  σε συνδυασμό  με τη διασύνδεση  ταμειακών μηχανών  με POS καθώς και με τα ηλεκτρονικά βιβλία εκτιμάται πως θα περιοριστούν αισθητά τα πλαστά  και εικονικά τιμολόγια.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι η ανταλλαγή ψηφιακών παραστατικών μεταξύ 2 ή  περισσοτέρων  οντοτήτων που συμμετέχουν σε μια εμπορική συναλλαγή (επιχείρηση, Δημόσιο, φυσικό πρόσωπο). Τα παραστατικά αυτά δεν είναι μόνον τιμολόγια αλλά μπορεί να  περιλαμβάνουν και  άλλα “έγγραφα” όπως εντολές αγοράς, χρεωστικά -πιστωτικά σημειώματα, εμβάσματα,  όρους πληρωμής κλπ. Για την ηλεκτρονική τιμολόγηση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιλέξουν πάροχο που επιθυμούν και ήδη 16 έχουν πιστοποιηθεί από την ΑΑΔΕ. Πάροχος θα γίνει η ΑΑΔΕ όταν θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και εφαρμοστεί υποχρεωτικά στο σύνολο της αγοράς. Αυτό σημαίνει πως η εφαρμογή timologio θα επεκταθεί  προκειμένου να μπορούν και οι μικρές επιχειρήσεις  να ενταχθούν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση για πολύ μικρά έσοδα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες οι υπηρεσίες του ΥΠΕΘΟ και της ΑΑΔΕ  έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τον φάκελο  που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες για την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ζητώντας  παρέκκλιση των κανονισμών της ΕΕ – όπως έχουν ήδη πράξει Ιταλία  και Πολωνία – προκειμένου να μπορεί  εφαρμοστεί υποχρεωτικά σε όλες τις επιχειρήσεις.

Τι παροτρύνει η ΑΑΔΕ 

Η ΑΑΔΕ παροτρύνει τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις να ξεκινήσουν από τώρα την ηλεκτρονική τιμολόγηση πριν από την υποχρεωτική της εφαρμογή. Μάλιστα οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν πριν από την υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου θα έχουν ταχύτερες επιστροφές  φόρων, παραγραφή  φορολογικών υποθέσεων στα 3 χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εκδίδουν αποκλειστικά ηλεκτρονικό τρόπο τα  τιμολόγια τους, τα οποία διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.