Quantcast
Ηλεκτρονικό τιμολόγιο: Ποιες αλλαγές έρχονται για τις επιχειρήσεις και ποιες θα κερδίζουν «μπόνους» - enikonomia.gr
share

Ηλεκτρονικό τιμολόγιο: Ποιες αλλαγές έρχονται για τις επιχειρήσεις και ποιες θα κερδίζουν «μπόνους»

δημοσιεύτηκε:

Σημαντικά φορολογικά οφέλη θα έχουν οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν άμεσα το μέτρο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης πριν καταστεί υποχρεωτικό για αυτές, όπως αυτό αυτό προκύπτει από διάταξη του νομοσχεδίου με τίτλο «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Παράλληλα επισημαίνεται πως η υποβολή της δήλωσης πρόθεσης χρήσης του νέου συστήματος  από την επιχείρηση θα πρέπει να γίνει το αργότερο 2 μήνες πριν από την ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής εφαρμογής, αλλιώς δεν θα έχει  τις προσαυξημένες εκπτώσεις φόρου που αναφέρει η νέα νομοθεσία.

Τα οφέλη αυτά αφορούν μεταξύ άλλων την δαπάνη:

  • για την αγορά εξοπλισμού και λογισμικού που θα εκπίπτει πλήρως από τα ακαθάριστα έσοδα, προσαυξημένη κατά 100%.
  • για την παραγωγή, αποστολή και αρχειοθέτηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων  που θα αναγνωρίζεται προς έκπτωση με 100% προσαύξηση για το πρώτο έτος εφαρμογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Η χορήγηση των παραπάνω κινήτρων σε μια επιχείρηση θα ενεργοποιηθεί από το φορολογικό έτος 2025 και μετά με την προϋπόθεση ότι η δήλωση για τη συμμετοχή στο σύστημα θα γίνει εγκαίρως και η έκδοση των  ηλεκτρονικών παραστατικών γίνει πριν από την επίσημη ημερομηνία υποχρεωτικής εφαρμογής του ηλεκτρικής τιμολόγησης. Πάντως η διασφάλιση της αυθεντικότητας και της ακεραιότητας των ηλεκτρονικών τιμολογίων θα γίνεται μόνο:

• μέσω παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης,

• μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ,

• ή με φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς.

Διευκρινίζεται πως δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων μέσων – ούτε EDI, ούτε απλή υπογραφή για τις συναλλαγές που εμπίπτουν στο υποχρεωτικό πεδίο εφαρμογής.

Η υποχρεωτική εφαρμογή

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το νομοσχέδιο, γίνεται υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων για τις επιχειρήσεις που υπάγονται στον ν. 4308/2014 και που διενεργούν συναλλαγές με άλλες επιχειρήσεις εντός Ελλάδας, με οντότητες εκτός ΕΕ αλλά και με φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Αυτό αφορά  την έκδοση των τιμολογίων :

  • για πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών σε άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα,
  • για εξαγωγές εκτός Ε.Ε.,
  • για συναλλαγές με το Δημόσιο και τη Γενική Κυβέρνηση.

Τα παραστατικά για τις παραπάνω συναλλαγές θα πρέπει να εκδίδονται  από την έναρξη ισχύος και μετά μόνο  ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται είτε μέσω παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης (ΥΠΑΗΕΣ), είτε μέσα από την Εφαρμογή Έκδοσης και Διαβίβασης της ΑΑΔΕ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.