Quantcast
Ήλθε η ώρα των ιδιωτικοποιήσεων - enikonomia.gr
share

Ήλθε η ώρα των ιδιωτικοποιήσεων

δημοσιεύτηκε:

Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για τη δημιουργία του ελληνικού ταμείου Ιδωτικοποιήσεων και Επενδύσεων που ανοίγει το δρόμο για σειρά αποκρατικοποιήσεων.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είχαν χθες πολύωρη συνάντηση στην Αθήνα με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και νομικούς συμβούλους για την τελική μορφή του Ταμείου.

Η Ευρωζώνη έχει επανειλημμένα αποσαφηνίσει πως οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα και στη βάση αυτή έχει ζητήσει να μεταβιβαστούν άμεσα προς αξιοποίηση στο Ελληνικό Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ,στην ολοκλήρωση δεκαεννέα και όχι εννέα αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να προχωρήσει άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση το σχέδιο συμφωνίας της κυβέρνησης.

Οι συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις αποτελούν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία θεωρείται «κλειδί» για την αποκάτασταση της σταθερότητας και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Ανάμεσά τους βρίσκονται αποκρατικοποίησεις που έχουν «σκαλώσει» για διάφορους λόγους, όπως η πώληση του Ελληνικού και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, καθώς και άλλες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, όπως η μεταβίβαση σε ξένους και εγχώριους επενδυτές του 17% της ΔΕΗ, αλλά και η μεταβίβαση του 35% των ΕΛΠΕ, του 65% της ΔΕΠΑ και του 24% των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.