Quantcast
IRIS: Θα επιβληθεί προμήθεια στις συναλλαγές από το 2024; Η απάντηση Θεοχάρη - enikonomia.gr
share

IRIS: Θα επιβληθεί προμήθεια στις συναλλαγές από το 2024; Η απάντηση Θεοχάρη

δημοσιεύτηκε:

Για το εάν θα επιβάλλεται προμήθεια στις συναλλαγές με IRIS από το 2024 ρωτήθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Υπήρχε πάντοτε προμήθεια » απάντησε ο κ. Θεοχάρης και ανέφερε πως  «τo IRIS έχει σύστημα για τους πολίτες  -όταν μοιράζονται τον λογαριασμό  και σύστημα για τους επαγγελματίες, όταν πληρώνω μια υπηρεσία. Στο σύστημα για τους επαγγελματίες υπήρχε πάντα μια προμήθεια,  στους πολίτες μεταξύ μας είναι δωρεάν».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

Υπενθυμίζεται δε πως σύμφωνα με την νομοθεσία, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να  δέχονται πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής.  Δηλαδή  μετά την 1η Ιανουαρίου 2024  θα πρέπει όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροί επιχειρηματίες να δέχονται άμεσες πληρωμές με το IRIS. Επιπλέον, η υποχρέωση για παροχή πληροφοριών επεκτείνεται και στους δικαιούχους πληρωμής που αποδέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσίας άμεσης πληρωμής. Οι πληροφορίες που παρέχουν οι δικαιούχοι πληρωμής στους καταναλωτές πρέπει να αναγράφονται και στον διαδικτυακό τόπο, μέσω του οποίου δέχονται πληρωμές.

Τι εξετάζουν οι τράπεζες

Ωστόσο δεν αποκλείεται οι τράπεζες να επιβάλλουν προμήθεια γύρω στο 1% για κάθε επιχειρηματική συναλλαγή από την 1η Ιανουαρίου 2023. Με τον τρόπο αυτό, θα αποκομίσουν σημαντικά έσοδα από τη μεγάλη αύξηση που αναμένεται να σημειωθεί στους τζίρους των άμεσων πληρωμών, δίνοντας κίνητρο στους επιχειρηματίες να προωθούν τις συναλλαγές μέσω του IRIS, αφού οι συναλλαγές μέσω POS έχουν προμήθειες έως και 2%.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.