Quantcast
Ισχυρή η ζήτηση για Golden Visa - enikonomia.gr
share

Ισχυρή η ζήτηση για Golden Visa

δημοσιεύτηκε:

Τεκτονικές αλλαγές στον χάρτη της ελληνικής κτηματαγοράς αναμένεται να προκαλέσει η αύξηση του κατώτατου ορίου επένδυσης για τη χορήγηση της Golden Visa από τα 250.000 ευρώ στα 500.000 ευρώ, που ενεργοποιήθηκε από την 1η Αυγούστου και αφορά τους επενδυτές που επιλέγουν να αποκτήσουν ακίνητα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται έντονη κινητικότητα για την απόκτηση της πολυπόθητης Χρυσής Βίζας το τελευταίο χρονικό διάστημα από επενδυτές τρίτων χωρών, με την αγορά ακινήτων να αναθερμαίνεται σταδιακά και τη ζήτηση να είναι τρεις φορές πιο ισχυρή από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Μάιο. Η αναζωπύρωση της ζήτησης αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην παράταση της αύξησης των ορίων επένδυσης για την απόκτηση Χρυσής Βίζας.

Της ΕΥΑΣ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ
[email protected]

Υπενθυμίζεται ότι ενώ η αύξηση των ορίων είχε τοποθετηθεί για τις αρχές του 2023, τελικά δόθηκε διπλή παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να αποκτήσουν Golden Visa με τα προηγούμενα όρια, εφόσον κατέβαλαν προ- καταβολή 10% για την αγορά ακινήτου έως τις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους και ολοκλήρωναν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του 2023. Κίνηση η οποία, εκ του αποτελέσματος, ενίσχυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Το νέο τοπίο

Από 1η Αυγούστου, λοιπόν, αναπροσαρμόστηκε το ελάχιστο ποσό επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για χορήγηση άδειας μόνιμου επενδυτή, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες κρίνονται ως υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος και ως εκ τούτου το μέχρι πρότινος ισχύον ποσό των 250.000 ευρώ χαρακτηριζόταν χαμηλό. Παράλληλα, πλέον τίθεται όριο και στον αριθμό ακινήτων για τα οποία μπορεί να χορηγηθεί άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή.

Ως εκ τούτου, το ελάχιστο ποσό επένδυσης για την απόκτηση της Golden Visa θα αφορά την αγορά ενός μόνο ακινήτου, ενώ η αύξηση του κατώτατου ορίου θα ισχύσει για τις περιφερειακές ενότητες βορείου, κεντρικού και νοτίου τομέα Αθηνών, για τον δήμο Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και για τις περιφερειακές ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο κτήσης της να καθορίζεται στα 500.000 ευρώ. Αυτή η αλλαγή των ορίων εκτιμάται ότι θα ανατρέψει εκ βάθρων την υφιστάμενη κατάσταση στην ελληνική κτηματαγορά, καθώς πολλοί ξένοι επενδυτές, που μέχρι πρότινος «σκάναραν» συγκεκριμένες περιοχές, θα αναγκαστούν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες προκειμένου να αποκτήσουν το «χρυσό διαβατήριο».

Ετσι, οι περιοχές υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος θα παραμείνουν… προσιτές μόνο για όσους έχουν «γερά» πορτοφόλια και είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ για να αποκτήσουν άδεια μόνιμου επενδυτή στην Ελλάδα. Στις υπόλοιπες περιοχές, εκεί όπου το όριο παραμένει στα 250.000 ευρώ, οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα ή και περισσότερα ακίνητα, προκειμένου να φτάσουν το ελάχιστο όριο επένδυσης, με παράγοντες της ελληνικής κτηματαγοράς να εκτιμούν ότι στις εν λόγω περιοχές θα ενισχυθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον από κατοίκους του εξωτερικού που θα επιδιώξουν να λάβουν Golden VIsa, αναβαθμίζοντας, τελικά, τις τοπικές κοινωνίες. Πάντως, οι περιοχές υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος εκτιμάται ότι θα ξαναμπούν πιο δυναμικά στο στόχαστρο των Ελλήνων που θέλουν να αποκτήσουν κάποιο μικρότερης ή μεσαίας αξίας ακίνητο, έως 500.000 ευρώ, καθώς η αύξηση των ορίων για τη χορήγηση Χρυσής Βίζας θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση τόσο της ζήτησης όσο και των τιμών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.