Quantcast
Ξανθός: Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Ξανθός: Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Αναγκαία είναι πλέον η άμεση χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου επαρκούς υγειονομικής φροντίδας για τους πρόσφυγες, τόνισε ο υπουργού Υγείας Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Ρώμη, για το προσφυγικό.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχεται το 80% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη. Το 70% από αυτούς, όπως είπε, είναι πρόσφυγες, σε ποσοστό 62% από τη Συρία, ενώ το 25% είναι παιδιά και το 16% είναι γυναίκες. Το κοινωνικό και επιδημιολογικό προφίλ αυτών των πληθυσμών έχει τροποποιηθεί το τελευταίο διάστημα και κυριαρχούν οι οικογένειες, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι.

«Προφανώς δεν υπάρχει ζήτημα “υγειονομικής βόμβας” και μεταδιδομένων λοιμωδών νοσημάτων, αλλά ανάγκη προκαταρκτικού ελέγχου και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας ταλαιπωρημένων ανθρώπων με παθήσεις του γενικού πληθυσμού, έγκαιρης καταγραφής και διαχωρισμού όσων χρειάζονται ειδική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γρήγορης παραπομπής τους μέσω του ΕΚΑΒ στις δημόσιες δομές του ΕΣΥ της χώρας», τόνισε ο Α. Ξανθός, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενώ εξήγησε ότι σήμερα, παρά τη μη διαχειρίσιμη αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, χάρη στην ευαισθησία και τη συγκινητική συνδρομή των κατοίκων, των επαγγελματιών υγείας των περιοχών πρώτης υποδοχής, των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ΜΚΟ, χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια για τις δημόσιες δομές, έχουμε μια αποτελεσματική υγειονομική κάλυψη των προσφύγων-μεταναστών, που όμως έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το οποίο έχει αρχίσει να εξαντλεί τις αντοχές και τις δυνατότητες των εξαιρετικών πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα κονδύλια θα πρέπει να διατεθούν άμεσα για την ενίσχυση με προσωπικό και φάρμακα, εμβόλια, υλικό πρώτης ανάγκης όλων των δημόσιων δομών στα νησιά του Αιγίου που αποτελούν πύλες εισόδου, αλλά και την κάλυψη σε 24ωρη βάση με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό των ανοικτών Κέντρων Φιλοξενίας στην Αττική και των Προαναχωρησιακών Κέντρων. Επίσης θα πρέπει να ενισχυθούν με πόρους οι διαδικασίες άμεσης φροντίδας, η εφαρμογή πρωτοκόλλων καταγραφής (κάρτα υγείας) και διαχείρισης των συνολικών προβλημάτων υγείας των προσφύγων-μεταναστών, η πιστοποίηση και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων οργανώσεων και εθελοντών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.