Quantcast
Ξεκινά η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς - enikonomia.gr
share

Ξεκινά η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

 Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει στις Βρυξέλλες, η πιο κρίσιμη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, μέσα σε ένα απαισιόδοξο κλίμα, που καλλιεργείται από μεγάλη μερίδα του ξένου Τύπου, με κοινό σημείο αναφοράς, ότι οι δύο πλευρές είναι ακόμη μακριά από συμφωνία

Στο τραπέζι θα καθίσουν, από την ελληνική πλευρά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης. Από την πλευρά των θεσμών, θα υπάρχει εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να αναλυθεί σε βάθος το ελληνικό πρόγραμμα, ώστε αν υπάρξει συμφωνία σε όλα τα βασικά σημεία, να συγκληθεί στις αρχές της εβδομάδας ένα έκτακτο Euro Working group, ειδικά γα το θέμα της Ελλάδας, ώστε να υπάρξουν τελικές αποφάσεις στο Eurorgroup της Πέμπτης.

Το πρόβλημα θα παρουσιαστεί, αν δεν υπάρξουν οι απαιτούμενες συγκλίσεις, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία για το ελληνικό θέμα. Από την ελληνική πλευρά τονίζεται, ότι σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και το τέλος του μήνα, οπότε λήγει και η παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Από ευρωπαϊκής πλευράς όμως, η στάση ακόμη και από την Κομισιόν είναι πλέον πιο τελεσίδικη και κάποιοι μιλούν για το τέλος του «παιχνιδιού», αν δεν υπάρχει πρόοδος μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Τούτο, διότι μετά τις 20 του μήνα, δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, για τις τεχνικές διαδικασίες αποδοχής της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Υπενθυμίζεται ότι την συμφωνία για παράταση και την έγκριση χρηματοδότησης της Ελλάδας (πάντα σε περίπτωση συμφωνίας), θα πρέπει να εγκρίνουν τέσσερα Εθνικά Κοινοβούλια: της Γερμανίας, της Φιλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.