Quantcast
Ξενόφος (ΤΧΣ): Θα πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - enikonomia.gr
share

Ξενόφος (ΤΧΣ): Θα πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι επιτυχής» εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Άρης Ξενόφος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάιο, μιλώντας στο CNN Greece.

Οι τράπεζες είναι έτοιμες με το που θα ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες να αποτανθούν στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, σημειώνει ο κ. Ξενόφος.

Για τα κεφάλαια που χρειαστούν οι τράπεζες, ο κ. Ξενόφος αναφέρει ότι τα νούμερα δεν θα είναι τόσο ακραία όσο αρχικά εκτιμούσε η αγορά και ότι οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν κάνει σημαντική προεργασία να προσελκύσουν υποψηφίους επενδυτές. Αυτό κατά τον ίδιο σημαίνει ότι οι τράπεζες μαζί με το ΤΧΣ θα καλύψουν τις ανάγκες του βασικού σεναρίου και οι τράπεζες δεν θα ενταχθούν στις διατάξεις της νέας κοινοτικής οδηγίας BRRD για κούρεμα καταθέσεων. Για να συμβεί όμως, αυτό όπως αναφέρει ο κ. Ξενόφος, το ΤΧΣ σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τους θεσμούς και τις τράπεζες θα διαμορφώσει πλαίσιο κεφαλαιακής δράσης που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών και παράλληλα θα επιτρέψει μια κεφαλαιακή ενίσχυση ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, να επιστρέψουν καταθέσεις, που ακόμη παραμένουν στις θυρίδες, τα χρηματοκιβώτια και στα σπίτια, να αποκατασταθεί εντέλει η ρευστότητα και οι τράπεζες να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο στην αγορά και την οικονομία.

Το ΤΧΣ  θα χρησιμοποιήσει τα ειδικά μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos) για να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές τα οποία πρώτον, δεν προκαλούν αραίωση (dilution) των υφιστάμενων μετόχων και δίνουν τη δυνατότητα στους νέους επενδυτές να καρπωθούν όλη την άνοδο των τιμών και τέλος, εφόσον οι μελλοντικές συνθήκες είναι καλές, οι τράπεζες μπορούν να τα αποπληρώσουν και να ακολουθήσουν έτσι μια πιο ελεύθερη και αναπτυξιακή πορεία, χωρίς το βάρος του κόστους τους.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΤΧΣ αναφέρει πως το Ταμείο θα συμμετέχει με έναν συνδυασμό κοινών μετοχών και CoCos και πως η κατά μέσο όρο 55% συμμετοχή του αναμένεται να μειωθεί.

Τέλος, δηλώνει πως το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θα προβλέπει την δυνατότητα πλήρων δικαιωμάτων ψήφου στο Ταμείο και στους λοιπούς μετόχους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.