Quantcast
JP Morgan: Λόγω «κόκκινων» δανείων δεν εκταμιεύεται η δόση των 2 δις - enikonomia.gr
share

JP Morgan: Λόγω «κόκκινων» δανείων δεν εκταμιεύεται η δόση των 2 δις

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι το Eurogroup δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα διατυπώνει η JP Morgan, επικαλούμενη για να στηρίξει τη θέση της δημοσιεύματα του Τύπου.

Ειδικότερα, την ώρα που η συνεδρίαση του Eurogroup βρίσκεται σε εξέλιξη, η JP Morgan τονίζει πως το κύριο αγκάθι μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων υπουργών είναι η μη επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα των “κόκκινων” δανείων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Οι πιστωτές πιστεύουν ότι το παρόν καθεστώς, που έχει σχεδόν δημιουργήσει ένα μορατόριουμ για τους πλειστηριασμούς, δεν έχει παράσχει κίνητρο στους πολίτες να ενημερώνουν τα δάνειά τους, αλλά αντιθέτως έχουν επιδεινώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

Στον αντίποδα, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιθυμεί να διατηρήσει την προστασία ενάντια στους πλειστηριασμούς για την πλειοψηφία των πολιτών με στεγαστικό δάνειο, με αποτέλεσμα η συζήτηση να έχει κλιμακωθεί από τεχνικό σε πολιτικό επίπεδο.

Η JP Morgan εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μειονεκτική διαπραγματευτική θέση σε αυτό το σημείο.

Όπως σημειώνει, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι παραδόξως θετικά (με βάση τα επίσημα στοιχεία) και είναι εμφανές πως δεν υπάρχει σαφής πίεση των ταμειακών ροών που αφορούν στην αποπληρωμή του χρέους σε αυτό το σημείο.

Το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς η δόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά η ανάγκη για ευρύτερη πρόοδο ως προς την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, που ορίζει το πρόγραμμα, καθώς και ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας.

Είναι εξαιρετικά απίθανό να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε εκταμίευση των χρημάτων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν έχει την αίσθηση ότι η Ελλάδα «σέρνεται» στην εφαρμογή του προγράμματος, ιδιαιτέρως στην εφαρμογή των μέτρων που αφορούν στην υγεία των τραπεζών, υπογραμμίζει η JP Morgan.

Και με την Ελλάδα να θέτει σε εφαρμογή την ευρωπαϊκή οδηγία EBRD για την προστασία των τραπεζών από τον Ιανουάριο του 2016, τότε είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να πραγματοποιηθεί ως τα τέλη του 2015, ώστε να αποφευχθεί ένα πλήγμα στους καταθέτες των τραπεζών.

Ο διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το ζήτημα των κατασχέσεων θα συνεχιστεί εντός της εβδομάδας, προβλέπει η JP Morgan, εκτιμώντας πως ο συμβιβασμός θα επιτευχθεί, ώστε να επιτραπεί η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, δημιουργείται η πεποίθηση στους αξιωματούχους ότι ο στόχος για την θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος ως τα τέλη του Νοεμβρίου δεν θα επιτευχθεί, πιθανόν με τον στόχο να μετατίθεται για τις αρχές του 2016.

Η JP Morgan υπενθυμίζει πως τα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση είναι σε μεγάλο βαθμό εμπροσθοβαρή, καθώς οι πιστωτές ανησυχούν ότι η Ελλάδα θα αθετήσει τις δεσμεύσεις της, μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Σημειώνεται ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πραγματοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση της θετικής πρώτης αξιολόγησης και δεν θα περιλαμβάνει ονομαστικό κούρεμα του χρέους.

Και μπορεί οι ευρωπαίοι πιστωτές να αισθάνονται πίεση να προσφέρουν μια γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εντούτοις το ΔΝΤ φαίνεται πρόθυμο να αποδεχτεί μια διαφορετική μέθοδο, που εστιάζει στις χρηματοδοτικές ταμειακές ανάγκες και όχι στην ονομαστική αξία του χρέους.

Πράγματι, προσθέτει η JP Morgan, «η αίσθησή μας είναι ότι η αναδιάρθρωση θα πρέπει να απεικονίζεται ως μέρος της συνεχιζόμενης διαδικασίας εξυγίανσης της Ελλάδας και όχι ένα μεγάλο «μπαμ» που θα ρυθμίζει το θέμα μια και καλή».

Σε αυτό το στάδιο, έχουμε την τάση να βλέπουμε τη διαφωνία στο ζήτημα των κατασχέσεων ως «παζάρεμα» σχετικά με τους όρους του προγράμματος και όχι ως μια θεμελιώδη πρόκληση, καταλήγει η JP Morgan, προσθέτοντας πως «το βαθύτερο ερώτημα είναι η μορφή της αναδιάρθρωσης του χρέους και η έκταση του ελληνικού προγράμματος συμμόρφωσης στη συνέχεια».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.