Quantcast
JP Morgan: Πώς "βλέπει" η τράπεζα τις νέες αξιολογήσεις από τους οίκους Standard & Poor’s και Fitch για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

JP Morgan: Πώς “βλέπει” η τράπεζα τις νέες αξιολογήσεις από τους οίκους Standard & Poor’s και Fitch για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης  Standard & Poor’s (S&P) και Fitch βλέπει η JP Morgan. Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο οίκος Standard & Poor’s να αναβαθμίσει την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου την οικονομία της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα  BBB- με σταθερή προοπτική από ΒΒ+ με θετική προοπτική που είναι σήμερα.

Η αμερικανική τράπεζα αναφέρεται και στην αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας που θα κάνει την 1η Δεκεμβρίου ο οίκος Fitch. Και αυτός  ο οίκος  αναμένεται να κατατάξει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές που είναι σήμερα. Την ίδια ώρα ο οίκος υπενθυμίζει πως, ο  DBRS είχε αναβαθμίσει στις 8 Σεπτεμβρίου την Ελλάδα.

ΟΔΔΗΧ: Αύριο οι ανακοινώσεις για τη μηνιαία δημοπρασία που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα

Σύμφωνα με το ημερολόγιο δημοπρασιών του δευτέρου εξαμήνου 2023 που έχει δημοσιεύσει ο ΟΔΔΗΧ η Ελλάδα θα διενεργήσει στις 18 Οκτωβρίου τη μηνιαία δημοπρασία. Αύριο, Τρίτη 17 Οκτωβρίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις  λεπτομέρειες της δημοπρασίας. Μεταξύ άλλων η JP Morgan αναφέρεται και στο ΑΕΠ και στον  πληθωρισμό της Ελλάδας. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της τράπεζας, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να “τρέξει” με  2,4% το 2023, το ΑΕΠ  θα προσεγγίσει τα 223 δισ. ευρώ, ο  πληθωρισμός θα ανέλθει στο 4,2%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πάει στο 1,3% ωστόσο το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,9%.

Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα πάει σε 160%, ενώ  το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα έχει υψηλό έλλειμμα 9,2% του ΑΕΠ.  Η ανεργία διαμορφώνεται στο 11,95%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία  της ΕΛΣΤΑΤ.

Για το  spread

Τώρα, όσον αφορά το spread στην απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων  σε σχέση με των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, αυτό εκτιμάται πως θα μειωθεί στις 135 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2023 από περίπου 150 μονάδες βάσεις που είναι σήμερα. Στη συνέχεια θα υποχωρήσει στις  130 μονάδες βάσεις. Σε αυτό το επίπεδο  θα παραμείνει  για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.