Quantcast
JP Morgan: Σε ποια περίπτωση μπορεί η Ελλάδα να έχει τριπλή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα - enikonomia.gr
share

JP Morgan: Σε ποια περίπτωση μπορεί η Ελλάδα να έχει τριπλή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα έχει τριπλή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα  κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2023 εκφράζει η JP Morgan.

Μάλιστα η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναβαθμιστεί στις 8 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα σε investment grade από τον οίκο  DBRS,  από τον οίκο  S&P στις 20 Οκτωβρίου και από τον οίκο  Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Όπως επισημαίνει η JP Morgan, σε ανάλυση της,   είναι πολύ πιθανόν  η χώρα να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε  σε περίπτωση που υπάρξει    αυτοδύναμη κυβέρνηση η ΝΔ.

«Ο οίκος Fitch Ratings θα είναι ο πρώτος που θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας μετά τις εκλογές. Υπενθυμίζεται πως ο οίκος έχει ήδη αναβαθμίσει φέτος την χώρα μας στις 27 Ιανουαρίου από “ΒΒ” σε “ΒΒ+”.  Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα  ο οίκος Fitch Ratings να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε “BBB-” κατά την αναθεώρηση της 9ης Ιουνίου διότι εκτιμούμε πως θα περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, αλλά και το ποια θα είναι η  μελλοντική ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής πριν την αξιολόγηση»,  σημειώνει μεταξύ άλλων η JP Morgan. Οι DBRS, Fitch και S&P  αξιολογούν αυτήν τη στιγμή την Ελλάδα μόλις 1 βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και η Moody’s εξακολουθεί να αξιολογεί την Ελλάδα 3 βαθμίδες κάτω από το investment grade, όπως επισημαίνει ο οίκος.

Για την ανάπτυξη  και τον πληθωρισμό

Μεταξύ άλλων ο οίκος κάνει τις προβλέψεις του για το πώς  θα διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023. Η JP Morgan αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα ανέλθει φέτος στο 2,4% από 1% που ήταν η αρχική του πρόβλεψη. Ενώ για τον πληθωρισμό λέει πως αυτός  θα υποχωρήσει στο 4,2% από 6% που εκτιμούσε αρχικά και  το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στο 1,3% από 1,8% πριν, ενώ ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 160%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.