Quantcast
JP Morgan: Το Grexit απετράπη, τα ρίσκα παραμένουν - enikonomia.gr
share

JP Morgan: Το Grexit απετράπη, τα ρίσκα παραμένουν

δημοσιεύτηκε:

Η συμφωνία για το πακέτο διάσωσης που υπογράφηκε την τελευταία στιγμή μείωσε τον κίνδυνο για μια άμεση έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όμως, τα ρίσκα για τη χώρα παραμένουν, σύμφωνα με την αναλύτρια της JP Morgan στην Ευρώπη, Μαρία Πάολα Τόσι.

Όπως τονίζει, «θεωρούμε ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες από ότι αντιξοότητες για τους επενδυτές που τοποθετούνται σε ευρωπαϊκούς τίτλους και ότι οι μετοχές και τα ομόλογα μπορούν να λειτουργήσουν με διαφορετικό τρόπο στο πλαίσιο ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

Η συμφωνία με την Ελλάδα περιορίζει τις ανησυχίες για συστημικούς κινδύνους, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν».

Η κρίση στην Ελλάδα ανέδειξε τις σημαντικές διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και ορισμένοι ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών μίλησαν ανοιχτά -για πρώτη φορά- για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν ορισμένες συνέπειες για την περιοχή σε βάθος χρόνου, όμως δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

Σημαντικότερο, όμως, από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα ήταν το μήνυμα που προέκυψε για τις αυξημένες δυνατότητες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τον συστημικό κίνδυνο.

Το κλίμα αβεβαιότητας για την Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει. Η κυβέρνηση της χώρας είναι πιθανό να δυσκολευτεί να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύθηκε να εφαρμόσει στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, μεταξύ των οποίων είναι η δυσχερής διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. Η ψήφιση ορισμένων καθοριστικής σημασίας μέτρων, όπως η υψηλότερη φορολόγηση των αγροτών και η κατάργηση του προγράμματος συνταξιοδότησης μητέρων ανηλίκων, αναβλήθηκε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.