Στη σημαντική ζημιά, που έχει προκληθεί – και εξακολουθεί να προκαλείται – στην αγορά και στην πραγματική οικονομία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο, Auditing,Tax & Consulting Services.
Ο κ. Κόλλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο, που παίζει ο ιδιωτικός τομέας στη διαμόρφωση του εθνικού προϊόντος της χώρας, και μίλησε για το παραγωγικό μοντέλο και την ανάγκη άμεσης αναδιάρθρωσης του, ώστε η χώρα να βγει ταχύτερα από την κρίση. Όπως είπε, η λανθασμένη πρακτική της χρησιμοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων και των αποθεματικών των φορέων δεν αρκεί σε καμία περίπτωση.
«Ο ιδιωτικός τομέας έχει πληρώσει – και εξακολουθεί να πληρώνει – το μάρμαρο των καθυστερήσεων και της αναβλητικότητας στη λήψη αποφάσεων… κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον του τόπου».
Όπως τόνισε, σίγουρα έγιναν αλλαγές, που κανείς δε φανταζόταν μέχρι πριν από 7-8 χρόνια, οι περισσότερες όμως εξ αυτών ήταν αποσπασματικές και δεν έβαλαν το μαχαίρι στο κόκαλο, «όπως αρέσκονται να λένε συχνά όσοι στην ουσία δεν επιθυμούν να επιλύσουν μια προβληματική κατάσταση. Αντίθετα, είτε από το φόβο του κομματικού κόστους, είτε επειδή προέκυπταν ισχυρότατες εσωκομματικές αντιδράσεις μετά, κατέφευγαν στις εύκολες λύσεις, οι οποίες επιβάρυναν όλο και περισσότερο τους συνεπείς πολίτες-φορολογούμενους, ενισχύοντας το αίσθημα της εις βάρος τους αδικίας».
Αναφορικά με το κλίμα των τελευταίων τριών μηνών ο κ. Κόλλιας επεσήμανε ότι «Τα επίσημα στοιχεία φανερώνουν το μέγεθος της ζημιάς, που προκάλεσαν οι πρόωρες εκλογές και το κλίμα απόλυτης πολιτικής αβεβαιότητας.
Ένα κλίμα, που συντηρείται, σχεδόν τρεις μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης.
Τα αλλεπάλληλα αιτήματα από την Αθήνα για παράταση του προγράμματος χωρίς τη δέσμευση για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και πολιτικών και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών κατά τις πρώτες μέρες, ότι δε χρειαζόμαστε τα χρήματα των δανειστών, μας έφεραν στο σημερινό αδιέξοδο, την ίδια ώρα, που οι επενδύσεις είναι στο hold».
Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, «ακόμα και αν τα χρήματα από τα διαθέσιμα των φορέων μπορούν να μπαλώσουν τρύπες και χωρίς επιπτώσεις, ακόμα και αν καταφέρουμε, που είναι εξαιρετικά δύσκολο, να φορολογήσουμε τις καταθέσεις στην Ελβετία, ακόμα και αν βρίσκουμε – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – τα χρήματα για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας εντός και εκτός συνόρων χωρίς μεταρρυθμίσεις θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό».
… «Χρειάζεται να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους – που είναι ταυτόχρονα και φορολογούμενοι, για το νέο εργασιακό περιβάλλον και την αντίληψη, που έχουν, απέναντι σε ό,τι αποκαλούμε εργασία και παραγωγή».
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε στην ανάγκη συναίνεσης ώστε να υπάρξουν πραγματικές λύσεις: «Όλα αυτά, απαιτούν δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις και λύσεις… Λύσεις, που μόνο μέσα από ένα περιβάλλον ευρείας συναίνεσης μπορούν να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν. Συναίνεση, που μπορεί να προκύψει στο πλαίσιο ενός ανοιχτού σε όλους και ουσιαστικού διαλόγου…
…ώστε και οι πολίτες να ενημερωθούν πλήρως και με σαφήνεια για όλα, και οι βουλευτές των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών δυνάμεων να καταλάβουν ότι πρέπει να δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους σε ένα πρόγραμμα, που θα σπάσει αυγά, και θα κάνει όλα αυτά, τα οποία θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα την ελαφρύνουν από δυσβάσταχτα βάρη…
…ώστε να μη χρειάζεται κανένα μνημόνιο και καθόλου δανεικά από τους θεσμούς…
…ώστε να βγει στις αγορές, να εξυπηρετεί το χρέος της, να αναπτυχθεί και να αρχίσει να ελαφρύνει και τους φορολογούμενους».