Quantcast
"Kαμπανάκι" από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα "κόκκινα δάνεια" - enikonomia.gr
share

“Kαμπανάκι” από την Τράπεζα της Ελλάδος για τα “κόκκινα δάνεια”

δημοσιεύτηκε:

Καμπανάκι για τα “κόκκινα δάνεια” των ελληνικών τραπεζών έκρουσε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) .

Όπως ανέφερε η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου  στο 4th NPL Summit, παρά την πρόοδο που έχουν  σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες στο θέμα της  μείωσης  των κόκκινων δανείων, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός διότι από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι έχουμε νέες ροές μη εξυπηρετούμενων δανείων και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων.

Επίσης μίλησε και για την νέα πτωχευτική νομοθεσία. Όπως είπε  η  μέχρι τώρα εμπειρία από την εφαρμογή της νέας πτωχευτικής νομοθεσίας είναι θετική, αλλά όχι ικανοποιητική. Βέβαια, η πανδημία δημιούργησε δυσλειτουργίες σε κάποιους μηχανισμούς. Από εδώ και πέρα, είναι ύψιστης σημασίας το να χρησιμοποιηθούν από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τα εργαλεία του νόμου και να στηριχθούν οι οφειλέτες που έχουν προοπτικές βιωσιμότητας, ώστε να καταστούν στο μέλλον ενήμεροι, συμβάλλοντας έτσι τόσο στην βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, όσο και στην συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 Για την δευτερογενή αγορά δανείων

κόκκινα δάνεια

 

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά δανείων η κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι υπό προϋποθέσεις η συγκεκριμένη αγορά θα προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων επενδυτών. Επιπλέον, επέκταση αναμένεται και στην αγορά της ακίνητης περιουσίας με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε συναλλαγές δανείων με εξασφαλίσεις κατοικιών από εξειδικευμένες εταιρίες. Σήμερα στην ελληνική δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων δραστηριοποιούνται 23 Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, οι οποίες έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο βαθμός δραστηριοποίησης των υφιστάμενων εταιριών διαφοροποιείται σημαντικά. Ειδικότερα, ο κλάδος εμφανίζει σημαντική συγκέντρωση με μόλις τις 3 από αυτές να κατέχουν περίπου 80% του μεριδίου της αγοράς, με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων [123 δισ. ευρώ στο τέλος 2021].

Με βάση τις εκτιμήσεις των επιχειρηματικών πλάνων για τα τιτλοποιημένα ανοίγματα, αναμένεται το μεγαλύτερο τμήμα των εισπράξεων, σχεδόν 60%, να προέλθει από διενέργεια ρυθμίσεων και το υπόλοιπο, να προέλθει κυρίως από ρευστοποιήσεις και εύρεση συναινετικής λύσης [36%], ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό [5,5%] θα αφορά απλές εισπράξεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.