Quantcast
share

Καύσιμα: Πόσο και για πόσες ημέρες θα επιδοτηθεί το πετρέλαιο κίνησης και η αμόλυβδη – Σήμερα οι ανακοινώσεις

δημοσιεύτηκε:

Στα 20 λεπτά το λίτρο αναμένεται να κλειδώσει σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.

Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο με δεδομένο ότι η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι σήμερα στα 2,22 ευρώ το λίτρο σχεδόν 20 λεπτά μεγαλύτερη σε σχέση με την τιμή την 1η Σεπτεμβρίου η επιδότηση είναι πολύ πιθανόν να φτάσει τα 20 λεπτά. Έτσι σε αυτή την περίπτωση το πετρέλαιο κίνησης θα πωλείται από αύριο Πέμπτη προς 2,17 ευρώ ανά λίτρο.

Σημειώνεται ότι από τα 20 λεπτά το λίτρο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες τα 15 λεπτά το λίτρο θα αποτελούν κρατική επιδότηση και τα υπόλοιπα 5 λεπτά επιδότηση από τα διυλιστήρια.

Σήμερα, στο πετρέλαιο κίνησης ισχύει κρατική επιδότηση 10 λεπτών ανά λίτρο και επιπλέον έκπτωση 5 λεπτών από τα διυλιστήρια.

Οι επιδοτήσεις στα καύσιμα θα επανεξετάζονται πλέον ανά δεκαπενθήμερο, ανάλογα με την εξέλιξη των διεθνών τιμών. Δηλαδή στις 14 Οκτωβρίου θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις στα καύσιμα.

Τι αναμένεται για την αμόλυβδη

Στην αμόλυβδη βενζίνη δεν εφαρμόζεται κρατική επιδότηση, αλλά έκπτωση 10 λεπτών ανά λίτρο από τα διυλιστήρια. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η συγκεκριμένη έκπτωση αναμένεται να συνεχιστεί και να περιλαμβάνεται στις σημερινές ανακοινώσεις.

Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται στα 2,20 ευρώ το λίτρο.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε κάτω από τα 97 δολάρια το βαρέλι.

Έντονη ανησυχία

Παράλληλα, εντείνεται η ανησυχία για νέες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα από τον Νοέμβριο, καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος αναμένεται να επηρεάσει την παραγωγή και τη διακίνηση βασικών προϊόντων.

Προβληματισμός επικρατεί και για την πορεία της πρωτοβουλίας μείωσης τιμών στα σούπερ μάρκετ.

Περίπου 1.350 προϊόντα συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην πρωτοβουλία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής λίγο περισσότερα από 400 προϊόντα φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν και κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες εξετάζονται και νέες παρεμβάσεις με στόχο να περιοριστούν, όσο είναι δυνατόν, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των βασικών αγαθών.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.