Quantcast
Κακοκαιρία «Daniel»: Ανοίγει η πλατφόρμα για αποζημιώσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε πλημμυροπαθείς - Από 130 ευρώ έως και 1.700 ευρώ τα ποσά - enikonomia.gr
share

Κακοκαιρία «Daniel»: Ανοίγει η πλατφόρμα για αποζημιώσεις ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε πλημμυροπαθείς – Από 130 ευρώ έως και 1.700 ευρώ τα ποσά

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα, Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα  https://deddie.gr/ για την υποβολή αιτήσεων των πλημμυροπαθών της κακοκαιρίας «Daniel»  αναφορικά με την  κάλυψη εξόδων έκτακτου ελέγχου των εσωτερικών, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, όπου  οι δικαιούχοι θα λάβουν επιδοτήσεις από 130 ευρώ μέχρι και 1.700 ευρώ, όπως αυτό προκύπτει από σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Η αίτηση των παραπάνω θα πρέπει να συνοδεύεται  από τα δικαιολογητικά που περιγράφονται στο ΦΕΚ 5753/Β/2.10.2023. Εναλλακτικά, η υποβολή του αιτήματος και των δικαιολογητικών μπορεί να πραγματοποιηθεί στις κατά τόπους μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ (φυσική παρουσία).

Παράλληλα επισημαίνεται πως με την  υποβολή της αίτησης και των δικαιολογητικών καλύπτεται το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, που αφορά στην έκδοση υπεύθυνης δήλωσης αδειούχου εγκαταστάτη, για τα κτίσματα που επλήγησαν από τις πλημμύρες και βρίσκονται σε περιοχές της επικράτειας, οι οποίες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δικαιούχοι κάλυψης εξόδων της Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (Υ.Δ.Ε.) είναι όλοι όσοι ήταν νόμιμα συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έως την 4η Σεπτεμβρίου 2023, των οποίων η παροχή διεκόπη μεταξύ 4.9.2023-11.9.2023 και παραμένει σε διακοπή μέχρι την υποβολή της αίτησης ή έχει συνδεθεί στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από την 4η.9.2023 μέχρι και το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης, κατόπιν σχετικής έκδοσης νέας Υ.Δ.Ε.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των εξόδων έκδοσης Υ.Δ.Ε. είναι: το κτίσμα, στο οποίο διενεργείται ο έκτακτος έλεγχος, να βρίσκεται σε περιοχές της επικράτειας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), έχοντας πληγεί από τη θεομηνία με την ονομασία «Daniel».

Η απόφαση

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει τα εξής:

1.Δικαιούχοι – Κριτήρια για την καταβολή

1. Δικαιούχοι είναι οι χρήστες των παροχών του άρθρου 1, με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 4 της παρούσας, οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

α) Ήταν συνδεδεμένοι νόμιμα στο ελληνικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΔΔΗΕ) μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου 2023.

β) Στην παροχή για την οποία αιτούνται έκτακτο έλεγχο της ηλεκτρικής εγκατάστασης και έκδοση ΥΔΕ, διεκόπη η ηλεκτροδότηση μεταξύ της 4ης και της 11ης Σεπτεμβρίου 2023 και παραμένει εκτός ηλεκτροδότησης μέχρι την υποβολή της αίτησης, όπως επιβεβαιώνεται από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, ή αν έχει επανασυνδεθεί, αυτό έχειγίνει με την έκδοση νέας ΥΔΕ.

γ) Το κτίσμα στο οποίο λαμβάνει χώρα ο έκτακτος έλεγχος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων βρίσκεται σε περιοχές της επικράτειας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση
έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας (υπ’ αρ. 17 έως και 41 σημεία προοιμίου), σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4662/2020 (Α’ 27), και έχει πληγεί από τη θεομηνία με την ονομασία «Daniel».

δ) i. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων, η δαπάνη του άρθρου 1 να μην έχει καλυφθεί από άλλα μέτρα ενίσχυσης ή/και ασφαλιστήρια συμβόλαια.

ii. Εάν μέρος της δαπάνης έχει καλυφθεί με κάποιον ή κάποιους από τους ως άνω τρόπους, ο δικαιούχος δύναται να λάβει ενίσχυση στο πλαίσιο της παρούσης, ίση με τη διαφορά του ποσού που προβλέπεται στο άρθρο 4 κατωτέρω και του ποσού που του έχει ήδη καταβληθεί.

2. Ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει προβεί σε έκτακτο έλεγχο των ηλεκτρικών του εγκαταστάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η αρτιότητα της εσωτερικής εγκατάστασης καθώς και των στοιχείων αυτής στον περιβάλλοντα χώρο (γραμμή πίνακα – μετρητή, γείωση) και να έχει εκδοθεί η σχετική ΥΔΕ από Αδειούχο Ηλεκτρολόγο Εγκαταστάτη που κατέχει τη σχετικώς απαιτούμενη εκ της νομοθεσίας επαγγελματική άδεια (σημείο 16 προοιμίου).

3. Στις περιπτώσεις εγκαταστάσεων που ανήκουν σε επιχειρήσεις, οι ενισχύσεις χορηγούνται βάσει των Κανονισμών 651/2014, 2472/2022 και 2473/2022, κατά περίπτωση, αναλόγως του τομέα δραστηριοποίησης της επιχείρησης. Ως «επιχείρηση», νοείται κάθε οντότητα, ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, που ασκεί οικονομική δραστηριότητα, κατά τα οριζόμενα στο Παράρτημα Ι των Κανονισμών 651/2014, 2472/2022 και 2473/2022. Σε αυτές περιλαμβάνονται ειδικότερα αυτοαπασχολούμενα άτομα και οικογενειακές επιχειρήσεις που ασκούν βιοτεχνική ή άλλη δραστηριότητα, καθώς και προσωπικές εταιρείες ή ενώσεις προσώπων που ασκούν τακτικά μια οικονομική δραστηριότητα.

 2.Υποβολή και εξέταση αιτήσεων

1. Ο δικαιούχος υποβάλλει έγχαρτα στην κατά τόπο αρμόδια Περιοχή του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) ή ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. αίτηση για επιδότηση του έκτακτου ελέγχου της ηλεκτρικής εγκατάστασης και της έκδοσης ΥΔΕ, συνοδευόμενη από τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Αίτημα για την υπαγωγή στο παρόν πρόγραμμα επιδότησης του κόστους έκτακτου ελέγχου της εσωτερικής εγκατάστασης κτισμάτων που επλήγησαν από τις πλημμύρες κατά τα ως άνω αναφερόμενα και έκδοσης της σχετικώς απαιτούμενης ΥΔΕ, στην περίπτωση που το αίτημα υποβάλλεται έγχαρτα.

β) Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος που εκδίδεται μέσω gov.gr ή με ψηφιακή υπογραφή ή με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής στην οποία θα δηλώνει ότι:

i. Είναι ο χρήστης της παροχής για την οποία ζητά τον έκτακτο έλεγχο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και την έκδοση υπεύθυνης δήλωσης αδειούχου εγκαταστάτη
(ΥΔΕ).

ii. Πληροί τις προϋποθέσεις της παρούσας και συγκεκριμένα του άρθρου 2 αυτής. Ειδικά για την περίπτωση της περ. δ)ii της παρ. 1 του άρθρου 2, ο δικαιούχος
δηλώνει και το ποσόν που αιτείται να του καταβληθεί.

iii. Αποδέχεται να καταβληθεί το αναλογούν ποσό στον Αδειούχο Ηλεκτρολόγο Εγκαταστάτη, καθώς και τον ΑΦΜ και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) αυτού, στον οποίο θα γίνει η καταβολή του σχετικού ποσού από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

iv. Όλα τα στοιχεία, πληροφορίες και έγραφα που προσκομίζει στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ή αναρτά στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. είναι αληθή, ακριβή
και έγκυρα.

γ) Υπεύθυνη δήλωση του Αδειούχου Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη ο οποίος έκανε τον έκτακτο έλεγχο και ο οποίος εξέδωσε τη σχετική ΥΔΕ μέσω gov.gr ή με ψηφιακή υπογραφή ή με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, στην οποία δηλώνει ότι πληρούνται για το εκάστοτε συγκεκριμένο αίτημα υπαγωγής οι προϋποθέσεις της παρ. 1.γ) του άρθρου 2, με ρητή αναφορά του αριθμού
της παροχής και της διεύθυνσης του ακινήτου.

δ) Την ΥΔΕ που εκδόθηκε για την συγκεκριμένη εγκατάσταση κατόπιν νέου ελέγχου αυτής.

ε) Φορολογικό παραστατικό του Αδειούχου Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη προς τον χρήστη της παροχής για τον υλοποιηθέντα επανέλεγχο και την έκδοση της ΥΔΕ.

2. Εάν πληρούνται τα σωρευτικώς τιθέμενα κριτήρια του άρθρου 2 και έχουν υποβληθεί τα δικαιολογητικά του άρθρου 3, ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., υπό την ιδιότητά του ως
Διαχειριστής του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 36 του ν. 4508/2017, καταβάλλει, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4, την επιδότηση για τον επανέλεγχο και την έκδοση της σχετικής ΥΔΕ, απευθείας στον Αδειούχο Ηλεκτρολόγο Εγκαταστάτη που συνέταξε και υπέγραψε/εξέδωσε τη σχετική ΥΔΕ.

3.Καταβολή κόστους επανελέγχου των εγκαταστάσεων και έκδοσης της σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη (ΥΔΕ)

1. Η καταβολή θα γίνεται μέχρι την εξάντληση του διατιθέμενου ποσού, όπως αυτό ορίζεται στη παρ. 4Α του άρθρου 36 του ν. 4508/2017, όπως προστέθηκε με το άρθρο 27 του ν. 5049/2023 (Α’ 152).

2. Το ύψος του ποσού της επιδότησης για τα έξοδα του έκτακτου ελέγχου της εσωτερικής ηλεκτρικής εγκατάστασης και της έκδοσης του σχετικώς απαιτούμενου πιστοποιητικού ΥΔΕ προκύπτει από το φορολογικό παραστατικό του Αδειούχου Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη. Για τις κατηγορίες των οικιακών παροχών, των παροχών κοινοχρήστων και των παροχών δημόσιας χρήσης το ποσό της επιδότησης καλύπτει και τη δαπάνη Φ.Π.Α., ενώ για τις μη οικιακές παροχές ο Φ.Π.Α. δεν επιδοτείται.

Η επιδότηση δεν δύναται να υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά ανά παροχή:

α) Οικιακές παροχές (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.): εκατόν τριάντα (130) ευρώ.

β) Παροχές κοινοχρήστων και παροχές δημόσιας χρήσης (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.):

i) για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έως και 35 kVA, τριακόσια πενήντα ευρώ (350) ευρώ.

ii) για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερη από 35 kVA έως και 85 kVA, οχτακόσια ευρώ (800) ευρώ.

iii) για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερη από 85 kVA έως και 250 kVA, χίλια τριακόσια (1.300) ευρώ.

iv) για παροχή που συνδέεται στη μέση τάση, χίλια εφτακόσια ευρώ (1.700) ευρώ.

γ) Μη οικιακές παροχές (μη συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α):

i) για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έως και 35 kVA, διακόσια ογδόντα (280) ευρώ.

ii) για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερη από 35 kVA έως και 85 kVA, εξακόσια πενήντα (650) ευρώ.

iii) για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερη από 85 kVA έως και 250 kVA, χίλια πενήντα (1.050) ευρώ.

iv) για παροχή που συνδέεται στη μέση τάση, χίλια τριακόσια εβδομήντα ευρώ (1.370) ευρώ.

3. Όταν η επιδότηση καταβάλλεται για εγκαταστάσεις που ανήκουν σε επιχείρηση, ισχύουν τα ακόλουθα:

α) Ο χρόνος καταβολής της επιδότησης δεν δύναται να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) έτη από την ημερομηνία εκδήλωσης της θεομηνίας Daniel.

β) Όλα τα σχετικά δικαιολογητικά έγγραφα που αφορούν τη χορήγηση της επιδότησης διατηρούνται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.).

γ) Το ποσό της ενίσχυσης δυνάμει της παρούσας, συνυπολογιζόμενων τυχόν άλλων ενισχύσεων που έχει λάβει η ίδια επιχείρηση προς αποκατάσταση της επελθούσας από τη θεομηνία Daniel ζημίας της καθώς και τυχόν ασφαλιστικής αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% της επελθούσας ζημίας όπως ορίζεται στα άρθρο 50 του ΕΚ 651/2014, 37 του 2473/2022 και το άρθρο 49 του 2472/2022 κατά περίπτωση.

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.