Quantcast
Καλάθι Χριστουγέννων: Αυτός είναι ο λόγος που αφαιρέθηκαν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες - Τι προτείνουν οι αρτοποιοί - enikonomia.gr
share

Καλάθι Χριστουγέννων: Αυτός είναι ο λόγος που αφαιρέθηκαν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες – Τι προτείνουν οι αρτοποιοί

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για τον λόγο που βγήκαν τελευταία στιγμή τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες από το «Καλάθι των Χριστουγέννων», έδωσε σήμερα ο  Πρόεδρος Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Παναγιώτης Σαχινίδης, μιλώντας στο Action 14.

«Aυτό έγινε ύστερα από πιέσεις που έγιναν στον κ. Σκρέκα, όπως μας ανέφεραν οι πληροφορίες μας. Εγώ ως πρόεδρος Αρτοποιών της Αθήνας αλλά και ο πρόεδρος Ζαχαροπλαστών, ο κ. Γλύκος  επικοινωνήσαμε με τον κ. Σκρέκα. Δοθήκαν από τον κ. Σκρέκα οι κατάλληλες εξηγήσεις σε εμάς για το θέμα αυτό και μετά πήρε πίσω αυτό το οποίο είχε πει. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γεωργιάδη που επενέβη και αποκαταστάθηκε  αυτή η “βλάβη”. Και είναι πολύ τίμιο αυτό που έγινε. Διότι εμείς είμαστε παραδοσιακοί αρτοποιοί και περιμένουμε αυτές τις ημέρες να ψωνίσει ο κόσμος και όχι μόνο να έχουμε την πελατεία μας. Εμείς θεωρούμε πως αυτό το καλάθι είναι αθέμιτος ο ανταγωνισμός. Είμαστε σε μια ελεύθερη αγορά … υπάρχουν οι ανεξάρτητες αρχές που μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους πολύ τέλεια. Αυτό λέμε εμείς», τόνισε ο κ. Σαχινίδης.

«Με τον κ. Γεωργιάδη πέρυσι υπήρχε το ανάλογο θέμα … είχε καταλάβει τι δεν πρέπει να γίνει και το μετέφερε στον κ. Σκρέκα. Νομίζω αρχικά ο κ. Σκρέκας δεν είχε καταλάβει όμως το πήρε μετά πίσω και αυτό είναι προς τιμήν του και δοθήκαν οι εξηγήσεις. Και το θέμα θεωρείται πλέον λήξαν», συμπλήρωσε.

Τι προτείνουν οι αρτοποιοί

Και συνέχισε λέγοντας πως « η κυβέρνηση δεν πρέπει να κάνει το PR στα σούπερ μάρκετ. Εγώ έχω να προτείνω κάτι πολύ καλό στην κυβέρνηση: Να δημιουργηθούν κρατικά σούπερ μάρκετ, δηλαδή να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρουμανίας με τα κρατικά μανάβικα και να πέσουν οι  τιμές. Οι αρτοποιοί της Αθήνας θα είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης δημιουργώντας αυτά τα κρατικά σούπερ μάρκετ, για να υπάρχει και απόδοση και όφελος στον καταναλωτή. Διότι αυτό που γίνεται με τα σούπερ μάρκετ  δεν μπορεί να συνεχιστεί», σημείωσε. «Με τα κρατικά μανάβικα  ωφελήθηκαν οι παραγωγοί της Ρουμανίας, οι αγρότες και έπεσαν οι τιμές», συμπλήρωσε. 

Και ρωτήθηκε εάν δεν πρέπει να υπάρχει το καλάθι Χριστουγέννων. «Από την αρχή που έχουμε μιλήσει … έχουμε πει το εξής: Είναι αθέμιτος ο ανταγωνισμός. Είμαστε σε μια ελεύθερη οικονομική ένωση, ΕΟΚ, όπου είναι ελεύθερα τα αγαθά και οι υπηρεσίες. Ο καθένας μπορεί να κάνει μια έρευνα αγοράς και να αποφασίσει από που θέλει να αγοράσει.  Οι Ανεξάρτητες Αρχές εάν είχαν κάνει τη δουλειά τους δεν θα υπήρχαν αυτά τα πράγματα. Θα υπήρχαν τα τιμολόγια, θα υπήρχαν οι έρευνες, θα υπήρχαν όλα τα υπόλοιπα προμηθειών, θα υπήρχαν όλα. Μιλάω για όλες τις Ανεξάρτητες Αρχές… για  όλους», απάντησε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Το αλαλούμ  με το «καλάθι των Χριστουγέννων»

Χθες επικράτησε ένα αλαλούμ  με τη λίστα των προϊόντων που θα συμπεριλαμβάνονταν στο «καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ.  Ενώ η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αρχικά είχε ανακοινώσει πως στο καλάθι θα συμπεριλαμβάνονταν μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ύστερα αυτά “εξαφανίστηκαν”, από τη λίστα. Συνεπώς το μέτρο αυτό θα ισχύσει από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου έως την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου και θα  περιλαμβάνει τα εξής προϊόντα:

  • Αρνί
  • Κατσίκι
  • Γαλοπούλα
  • Τσουρέκι
  • Βασιλόπιτα
  • Σοκολάτα

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στην συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, με τον πρόεδρο της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΕΣΕ), Αριστοτέλη Παντελιάδη, τον γενικό γραμματέα, Κώστα Μαυροειδή και τον γενικό διευθυντή, Απόστολο Πεταλά.

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα: Πόσο κοστίζουν φέτος

Για τις τιμές σε μελομακάρονα και σε κουραμπιέδες μίλησε ο  ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, Χρήστος Παπασωτηρίου στο MEGA.  Από 13 ευρώ με 14 ευρώ κυμαίνονται  οι τιμές σε μελομακάρονα και σε κουραμπιέδες, είπε και πρόσθεσε πως αυτό ισχύει και για εκείνα που έχουν επικάλυψη σοκολάτας. Και συνέχισε λέγοντας πως οι τιμές σε αυτά είναι αυξημένες κατά 0,50 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Από πλευρά του ο Πρόεδρος  Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Παναγιώτης Σαχινίδης είπε πως σε φούρνους και στα αρτοποιία κάποιοι πωλούν τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες στα 12,50 ευρώ το κιλό και  κάποιοι άλλοι 15  ευρώ.

Εγώ έχω στο αρτοποιείο μου, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες στα 14,50 ευρώ το κιλό, είπε και πρόσθεσε πως οι τιμές σε σχέση με πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 5%. Μιλάμε για ποιότητα και για τέχνη», είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.