Quantcast
Καλάθι του νοικοκυριού και market pass: Σήμερα οι οριστικές αποφάσεις για την παράταση των μέτρων - enikonomia.gr
share

Καλάθι του νοικοκυριού και market pass: Σήμερα οι οριστικές αποφάσεις για την παράταση των μέτρων

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα αναμένεται να λάβει η νέα ηγεσία της κυβέρνησης  υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τις οριστικές αποφάσεις για το καλάθι του νοικοκυριού και του market pass κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.Τα δύο παραπάνω μέτρα αναμένεται να παραταθούν και το επόμενο διάστημα προκειμένου να τιθασεύσουν την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα. Αναλυτικά:

Καλάθι του νοικοκυριού

Υπενθυμίζεται πως το καλάθι του νοικοκυριού ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Για το καλάθι του νοικοκυριού μίλησε χθες και ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας. Όπως είπε το εργαλείο αυτό βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού και προσέθεσε πως μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αλλά πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα γίνουν  την Τετάρτη, 28 Ιουνίου από τον πρωθυπουργό.

Σημειώνεται δε πως το τελευταίο δελτίο Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης αναφερόταν στην πορεία του καλαθιού του νοικοκυριού. Όπως ανέφερε το δελτίο, κατά την 33η εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου ( από 14/6 /2023 -20/6 /2023 )  από τα 1206 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ τα 60 προϊόντα ( δηλαδή 4,98%) παρουσίασαν αύξηση, τα 49 ( δηλαδή 4,06%) παρουσίασαν μείωση και 1.097 (90,96%) παρέμειναν σταθερά.

Market Pass

Παράταση θα πάρει και το Market Pass, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης . Το πιθανότερο είναι το εν λόγω μέτρο να παραταθεί για άλλο ένα εξάμηνο ( δηλαδή από  τον Αύγουστο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2023) . Επίσης η μηνιαία επιδότηση του  Market Pass αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 22 ευρώ και 100 ευρώ και οι αιτήσεις θα  υποβάλλονται στο  vouchers.gov.gr. Όσοι είχαν κάνει χρήση του Market Pass δεν θα χρειαστούν να υποβάλλουν νέα αίτηση δηλαδή θα μπουν απευθείας τα χρήματα τους στον λογαριασμό τους.

Ενώ όσοι απορρίφθηκαν ή ξέχασαν να κάνουν αίτηση μπορούν να την υποβάλλουν  εκ νέου στην πλατφόρμα.

Ο τρόπος καταβολής 

Δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο καταβολής του Market Pass .Αναλυτικά:

Όσοι επιλέξουν τη κατάθεση του ποσού σε ψηφιακή κάρτα θα έχουν το 100% επιδότηση. Απλώς εδώ οι δικαιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως την ενίσχυση αυτή θα μπορούν να την εξαργυρώσουν μόνο σε POS (σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, λαϊκές αγορές )

Ενώ όσοι προτιμήσουν να λάβουν τα χρήματα της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό θα πάρουν το 80% της  επιδότησης. Τα χρήματα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε θέλουν οι δικαιούχοι

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για  αναμένεται να είναι τα εξής:

Θα ληφθεί υπόψη το ετήσιο εισόδημα του  2022 και θα διαμορφωθεί:

  • Για τους άγαμους αναμένεται να είναι  έως 16.000 ευρώ
  • Για τους έγγαμους – μονογονεϊκές οικογένειες αναμένεται να είναι έως 24.000 ευρώ + 5.000 ευρώ/παιδί ή επιπλέον μέλος

Θα ληφθεί υπόψη και η αντικειμενική αξία ακινήτων (ΕΝΦΙΑ 2023)

Για τους άγαμους αναμένεται να είναι έως 250.000 ευρώ

Για τους έγγαμους – μονογονεϊκές οικογένειες αναμένεται να είναι έως 400.000 ευρώ

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.