Quantcast
«Καλάθι του νοικοκυριού»: Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Τι ερευνάται - enikonomia.gr
share

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Τι ερευνάται

δημοσιεύτηκε:

Το “καλάθι του νοικοκυριού” διερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους τεσσάρων αλυσίδων σούπερ μάρκετ που έγινε στις 5 Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει εάν συντρέχει λόγος για να αρχίσει έλεγχος περί παράνομης σύμπραξης – «καρτέλ» και όχι για να γνωμοδοτήσει για το «καλάθι».

Η ανεξάρτητη αρχή προχώρησε στο επόμενο βήμα, αυτό της αποστολής ερωτηματολογίων στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που συμμετείχαν, με τις τελευταίες να καλούνται να απαντήσουν σε σειρά ερωτήσεων, από το ποιος πήγε στην επίμαχη συνάντηση, ποια ήταν η ατζέντα, εάν υπήρξαν προφορικές προτάσεις, μέχρι πληροφορίες για το «καλάθι», τη σύνθεσή του, τον τρόπο τιμολόγησης, τη σήμανση των προϊόντων κ.ά.

Το ερωτηματολόγιο για το “καλάθι του νοικοκυριού” 

Σύμφωνα με πληροφορίες ως αιτία αποστολής του ερωτηματολογίου δεν αναφέρεται η πιθανή γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί της διαδικασίας της 5ης Οκτωβρίου και των αποφάσεων που ελήφθησαν σε αυτή (βάσει του άρθρου 23 του νόμου 3959/2011 όπως ισχύει), αλλά η διερεύνηση ενδεχόμενης απαγορευμένης σύμπραξης (άρθρο 1 του νόμου 3959/2011).

Οι επιχειρήσεις έχουν διορία να απαντήσουν έως το τέλος της εβδομάδας, όμως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσουν παράταση, καθώς πολλές από τις ερωτήσεις αναφέρονται στις κρίσιμες παραμέτρους της πρωτοβουλίας για το “καλάθι του νοικοκυριού” που δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

Η ενέργεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έρχεται στην ουσία να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μήπως βρεθούν «κατηγορούμενες» για συμμετοχή σε παράνομο «καρτέλ» και ζητούσαν από το υπουργείο να λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή.

Μάλιστα κάποιες εξ αυτών εκτιμούν όπως  επεσήμαναν  εκπρόσωποι τους στην εφημερίδα “Καθημερινή” ότι η  αποστολή των ερωτηματολογίων σηματοδοτεί την ενεργό ανάμιξη  της Ε.Α στην υπόθεση και αποτελεί θετική εξέλιξη στον βαθμό βεβαίωσης που θα ξεκαθαρίσει  τα πολλά ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν σχετικά με το “καλάθι του νοικοκυριού”.

Τονίζουν μάλιστα ότι πολλές από τις ερωτήσεις είναι αδύνατον να απαντηθούν άμεσα καθώς από τις 5 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές από το πόσα και ποια προϊόντα θα περιέχει το “καλάθι” μέχρι και το εάν αυτό θα ανανεώνεται ή όχι.

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.