Quantcast
"Καμπανάκι" Στουρνάρα για νέο μνημόνιο αν δεν ρυθμιστεί το χρέος - enikonomia.gr
share

“Καμπανάκι” Στουρνάρα για νέο μνημόνιο αν δεν ρυθμιστεί το χρέος

δημοσιεύτηκε:

Η πρόοδος που έχει έως τώρα συντελεστεί, αποτελεί βάση για τη μετάβαση στην ανάπτυξη, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας στην ετήσια έκθεση νομισματικής πολιτικής. Όπως σημειώνει, το 2016 ολοκληρώθηκε μια μακρά περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής, εξέλιξη που δεν θα ήταν εφικτή αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είχε εμμείνει στην εξάλειψη της κυριότερης αιτίας που οδήγησε στην κρίση, δηλαδή των υπερβολικά υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Όπως τονίζει, «η πολιτική αυτή εφαρμόστηκε -με αυξομειούμενη ένταση- από όλες τις κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2017, αν και με διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Η σύμπλευση στον ίδιο στόχο καταδεικνύει ότι όντως δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις και ότι η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν όρος sine qua non για την έξοδο από την κρίση. Γι’ αυτό διαδοχικές κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα στήριξαν με την ψήφο τους μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση με βαρύ κοινωνικό κόστος». Όπως δε εκτιμά, «είναι βάσιμο να προβλεφθεί ότι στο μέλλον δεν είναι εύκολη η διολίσθηση σε πολιτικές του παρελθόντος, που διόγκωσαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

Κατά τον κ. Στουρνάρα, «τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισαν με επιτυχία χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες και στρεβλώσεις».

Διαβάστε περισσότερα στο enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.