Quantcast
Καταθέσεις: «Εφυγαν 252 εκατ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Καταθέσεις: «Εφυγαν 252 εκατ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Σημαντική μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις σημειώνεται το τελευταίο διάστημα παρακολουθώντας τις τάσεις της διεθνούς αγοράς. Αυτό οδηγεί σε μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των καταθέσεων από την πλευρά των τραπεζών και ενισχύει τις δυνατότητες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια του έτους τα επιτόκια καταθέσεων παρέμειναν κάτω του 3%. Στην παρούσα φάση τα επιτόκια για καταθέσεις προθεσμίας μικρών ποσών, δηλαδή ποσών χαμηλότερων των 100.000 ευρώ κινούνται κοντά στο 1,5%, ενώ για μεγαλύτερα ποσά δεν ξεπερνούν το 1,85%. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ στο πρόσφατο παρελθόν οι τράπεζες «διαγκωνίζονταν» για να πάρουν νέες καταθέσεις και για τις νέες εισροές στα ταμεία τους έδιναν υψηλότερο επιτόκιο, στην παρούσα φάση δίνουν επιτόκια ελαφρώς υψηλότερα για να μη χάσουν καταθέσεις και ελαφρώς μικρότερα για νέες καταθέσεις.
Τον Οκτώβριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 252 εκατ. και διαμορφώθηκαν σε 164,5 δισ. ευρώ από 164,75 δισ. τον Σεπτέμβριο.
Η τάση των επιτοκίων θα παραμείνει πτωτική, σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες.
Ωστόσο σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα επιτόκια χορηγήσεων, ενώ η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική. Tον Οκτώβριο, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -3,2% από -3,5% τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 237 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 937 εκατ. ευρώ). Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Οκτώβριο του 2014 ήταν θετική κατά 209 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2013: αρνητική καθαρή ροή 737 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -3,8%, από -4,7% το Σεπτέμβριο του 2014.
Τον Οκτώβριο του 2014, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 91 εκατ. ευρώ (έναντι θετικής καθαρής ροής 19 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2013) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο 0,1%, από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.
Για στεγαστικά δάνεια το επιτόκιο κινείται σε επίπεδο euribor συν περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναλόγως των διασφαλίσεων το 6% αποτελεί μία ρεαλιστική προσέγγιση έναρξης της διαπραγμάτευσης. Σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα έως και πάνω από 10% κινούνται τα επιτόκια των καταναλωτικών χορηγήσεων στην παρούσα φάση στην αγορά.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς μέσα στο 2014 εκταμιεύτηκαν νέα δάνεια περίπου 4 δισ. με 5 δισ. ευρώ. Εφόσον η οικονομία συνεχίσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, το 2015 τα νέα δάνεια που θα εκταμιευτούν υπολογίζεται να είναι διπλάσια και σε αυτήν την περίπτωση θα σταματήσει και η αρνητική ροή χρηματοδότησης, υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.