Quantcast
Καταγγελία των Εξαγωγέων για καθολικό πάγωμα επιστροφών ΦΠΑ - enikonomia.gr
share

Καταγγελία των Εξαγωγέων για καθολικό πάγωμα επιστροφών ΦΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Η ρευστότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω κυβερνητικής εντολής για καθολικό “πάγωμα” της επιστροφής ΦΠΑ για δημοσιονομικούς λόγους , τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ενώ καταγγέλλει και καθυστερήσεις στην εκταμίευση προκαταβολών για επενδυτικά σχέδιά τους που έχουν υπαχθει στον επενδυτικό νόμο 

Ο ΣΕΒΕ σημειώνει ότι η έλλειψη ρευστότητας ευθύνεται για την πτωτική πορεία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών φέτος, μαζί με το μεγάλο κενό χρηματοδότησης και το υψηλότερο κόστος του χρήματος σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ. 

Τονίζει, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την απόφαση (ΠΟΛ 1212/26.09.2014) για την επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης, η οποία αφορά κυρίως εξαγωγικές επιχειρήσεις. 

Η ανακοίνωση του ΣΕΒΕ εκδόθηκε με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) για τις εμπορευματικές συναλλαγές στην ευρωζώνη στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014. Βάσει των στοιχείων αυτών, οι εξαγωγές αγαθών της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στα 2,6 τρισ. ευρώ. Ισχυρότερη πτώση καταγράφηκε στις εξαγωγές της Μάλτας (26%) και της Κύπρου (8%), ενώ αντίθετα με ταχύτερους ρυθμούς ενισχύθηκαν οι εξαγωγές της Σλοβενίας (6%), του Λουξεμβούργου (6%) και της Γερμανίας (4%).

Πτώση 4,4% καταγράφηκε στις ελληνικές εξαγωγές αγαθών, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών κατά 1%, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος κατά 9%. Το 9μηνο 2014, η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση στην κατάταξη εξαγωγών της Ευρωζώνης, ενώ παρουσιάζει το τρίτο κατά σειρά μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα (15,7 δισ. ευρώ), με πρώτες τις Γαλλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, η πτώση των ελληνικών εξαγωγών αποδίδεται κυρίως στα καύσιμα (-9%) και τρόφιμα (-10%), ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των χημικών (+5%) και των μηχανημάτων-οχημάτων (+5%). 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.