Quantcast
Καταπατημένα ακίνητα Δημοσίου: Εντός της εβδομάδας στη Βουλή το νομοσχέδιο – Πώς θα γίνει η εξαγορά τους - enikonomia.gr
share

Καταπατημένα ακίνητα Δημοσίου: Εντός της εβδομάδας στη Βουλή το νομοσχέδιο – Πώς θα γίνει η εξαγορά τους

δημοσιεύτηκε:

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα περιλαμβάνει διάταξη για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου.

Σημειώνεται δε πως με τη διάταξη αυτή αλλάζει το καθεστώς για τα καταπατημένα του Δημοσίου, καθώς ιδιώτες που έχουν ακίνητα τα οποία διεκδικούνται ως καταπατημένα από το δημόσιο θα μπορούν να αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας με την καταβολή ποσών που μπορεί να περιορίζονται ακόμα και στο 20% της αντικειμενικής αξίας και σε έως 60 άτοκες δόσεις που ξεκινούν από 100 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Τι θα προβλέπει η διάταξη

Η εν λόγω διάταξη αυτή αναμένεται να προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

Α. Τα ακίνητα

Η διάταξη αυτή θα αφορά:

  • καταπατημένα ακίνητα επί των οποίων έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα. Δηλαδή κατοικίες, τουριστικά- βιομηχανικά -αγροτικά ακίνητα, αποθήκες θα διατεθούν με εκπτώσεις έως 80% στο τίμημα εξαγοράς και θα δίνεται και η δυνατότητα εξόφλησης σε 60 δόσεις για όσους έχουν ιδιοποιηθεί ακίνητο του ελληνικού δημοσίου για πάνω από 30 έτη.

Αλλά δεν αφορά:

  • αρχαιολογικούς χώρους, δάση, αιγιαλούς -παραλίες ή παρόχθιες και παραποτάμιες περιοχές που έχουν περιέλθει στην ΕΤΑΔ- Υπερταμείο. Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρξουν και ύστερα από υπόδειξη φορέων υπουργείων, για λόγους εθνικής ή δημόσιας ασφάλειας κλπ.

Β. Η αίτηση

  • Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να εξαγοράσουν τα παραπάνω ακίνητα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο  ειδικό  πληροφοριακό σύστημα «Αιτήσεων Εξαγοράς Δημοσίων Ακινήτων».
  • Με την υποβολή της αίτησης εξαγοράς καταβάλλεται παράβολο ύψους  300 ευρώ. Το ποσό αυτό  συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς.

Μετά την υποβολή της αίτησης και στην περίπτωση που εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή εντός 5 ημερών εκδίδεται πιστοποιητικό αποδοχής το οποίο κοινοποιείται στον αιτούντα.  Η περιγραφή του εξαγοραζόμενου ακινήτου (εμβαδόν και όρια) τα στοιχεία του αιτούντος, το τίμημα εξαγοράς  αλλά και το ποσό της εφάπαξ και τμηματικής καταβολής περιλαμβάνονται  μεταξύ άλλων στο πιστοποιητικό αποδοχής.

Σημειώνεται δε πως αιτήσεις που εκκρεμούν στις κτηματικές υπηρεσίες για εξαγορά ακινήτων τίθενται στο αρχείο. Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση, μπορούν να υποβάλουν  εκ νέου αίτηση  για εξαγορά.

Γ. Πώς μπορούν να εξαγοραστούν

Τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου που μπορούν να εξαγοραστούν αφορά τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992.
  • Με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση –πχ βιοτεχνία- του ιδιώτη) πριν από το 1982.

Ο ιδιώτης θα μπορεί να λάβει μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο (για εντός σχεδίου) ή 10 στρέμματα γης (για εκτός σχεδίου). Προβλέπονται και περιπτώσεις που οι ιδιώτες θα μπορούν να λάβουν και ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις (πχ 20 στρέμματα ή τυχόν μικρό υπόλοιπο που απομένει ανεκμετάλλευτο). Μπορούν να εξαγοράσουν όμως και ακίνητα που περιλαμβάνουν (όχι παραπάνω όμως από το 20% της συνολικής επιφάνειας) εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές ή natura, υπογράφοντας ταυτόχρονα και ρήτρα προστασίας τους. Αν επιχειρήσουν να κτίσουν ή παρέμβουν στις ευαίσθητες αυτές εκτάσεις, τότε η εξαγορά ακυρώνεται και αποβάλλονται από το ακίνητο

Δ. Ο τρόπος εξόφλησης

Το τίμημα μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 10% είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να μικρότερο των 100 ευρώ.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής παρέχεται έκπτωση 10% επί του τιμήματος εξαγοράς. Στην περίπτωση που το τίμημα καταβληθεί εφάπαξ το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει την απόφαση εξαγοράς και καταχωρείται στο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο. Σε περίπτωση τμηματικής καταβολής η διαδικασία εγγραφής του ακινήτου και η απόφαση εξαγοράς γίνεται με την καταβολή της τελευταίας δόσης.

Ε. Εκπτώσεις

Υπάρχει έκπτωση σε ποσοστό 1% ανά έτος κατοχής μετά την πάροδο 30 και 40 ετών με ανώτατο όριο 50% στο ποσό του τιμήματος εξαγοράς.  Ενώ, υπάρχει και μία δεύτερη κατηγορία έκπτωσης που αφορά σε κοινωνικά κριτήρια με μειωμένο τίμημα για την προστασία ευάλωτων προσώπων. Αναλόγως με την περίπτωση η έκπτωση κυμαίνεται από 15% έως 30% επί του τιμήματος εξαγοράς.

Στο τίμημα εξαγοράς προβλέπονται εκπτώσεις με τη μέγιστη έκπτωση να μην μπορεί να υπερβαίνει το 80% της αντικειμενικής αξίας.

Ζ. Αυθαίρετη κατασκευή

Εάν όμως σε ένα δημόσιο ακίνητο  υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή, τότε ο αιτών, εντός 1 μηνός από την κοινοποίηση του πιστοποιητικού αποδοχής θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για την  τακτοποίηση και υπαγωγής του στον ν. 4495/2017. Για την έκδοση της απόφασης εξαγοράς απαιτείται το τίμημα εξαγοράς, η εξόφληση του προστίμου υπαγωγής στον ν. 4495/2017  αλλά και η προσκόμιση της βεβαίωσης  περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής στον ν. 4495/2017 προς την Κτηματική Υπηρεσία .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.