Quantcast
Καταπατημένα ακίνητα: Πώς θα γίνεται η νομιμοποίησή τους και πόσο θα κοστίζει - Οι προϋποθέσεις - enikonomia.gr
share

Καταπατημένα ακίνητα: Πώς θα γίνεται η νομιμοποίησή τους και πόσο θα κοστίζει – Οι προϋποθέσεις

δημοσιεύτηκε:

Το τελευταίο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να” τρέξει” μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η διαδικασία απόκτησης των οριστικών τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα καταπατημένα από το Δημόσιο.

Στα καταπατημένα αυτά, έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται. Σημειώνεται πως στην εν λόγω πλατφόρμα θα υποβάλλονται αιτήσεις και δικαιολογητικά, ενώ δημιουργείται ψηφιακός φάκελος για κάθε δημόσιο ακίνητο για το οποίο κατατίθεται αίτηση για την εξαγορά του, όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”.

Το σχετικό νομοσχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Φεβρουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει γνωρίζουν τα εξής:

Ακίνητο που εξαγοράζεται

Ο ιδιώτης θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο (για εντός σχεδίου) ή 10 στρέμματα γης (για εκτός σχεδίου). Προβλέπονται και περιπτώσεις που οι ιδιώτες θα μπορούν να λάβουν και ακόμα μεγαλύτερες εκτάσεις (π.χ. 20 στρέμματα ή τυχόν μικρό υπόλοιπο που απομένει ανεκμετάλλευτο). Μπορούν να εξαγοράσουν όμως και ακίνητα που περιλαμβάνουν (όχι παραπάνω όμως από το 20% της συνολικής επιφάνειας) εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως δασικές ή Νatura, υπογράφοντας ταυτόχρονα και ρήτρα προστασίας τους. Αν επιχειρήσουν να χτίσουν ή παρέμβουν στις ευαίσθητες αυτές εκτάσεις, τότε η εξαγορά ακυρώνεται και αποβάλλονται από το ακίνητο.

Κούρεμα τιμήματος

Εκπτώσεις έως και το 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου τους θα έχουν οι υπόχρεοι στο τίμημα εξαγοράς.

Η αίτηση

Παράβολο ύψους 300 ευρώ καταβάλλεται με την υποβολή της αίτησης εξαγοράς. Το ποσό αυτό συμψηφίζεται με το τίμημα εξαγοράς.

Καταβολή τιμήματος

Αφού υποβληθεί η σχετική αίτηση και έχει εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή, τότε μέσα σε 5 ημέρες εκδίδεται πιστοποιητικό αποδοχής το οποίο περιλαμβάνει τη περιγραφή του εξαγοραζόμενου ακινήτου (εμβαδόν και όρια), τα στοιχεία του αιτούντος, το τίμημα εξαγοράς καθώς και το ποσό της εφάπαξ και τμηματικής καταβολής και το οποίο κοινοποιείται στον αιτούντα. Το τίμημα εξαγοράς μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

Το τίμημα

Τιμή εξαγοράς των καταπατημένων ακινήτων ορίζεται η αντικειμενική αξία, επί της οποίας εφαρμόζεται σειρά εκπτώσεων που μπορεί να φτάσουν ακόμα και το 80%. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, προβλέπεται έκπτωση 10%, ενώ για τμηματική καταβολή οι μηνιαίες δόσεις φτάνουν ακόμα και τις 60 (άτοκες) με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.

Προϋποθέσεις

Καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου μπορούν να εξαγοραστούν στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Με κατοχή από ιδιώτη τουλάχιστον 30 χρόνια, αν υπάρχουν τίτλοι αγοράς ή ιδιοκτησίας και κτίσματα προ του 1992.

2. Με κατοχή επί τουλάχιστον 40 χρόνια εφόσον υπάρχει κτίσμα (που αποτελεί και μοναδική κατοικία ή εμπορική εκμετάλλευση – π.χ. βιοτεχνία – του ιδιώτη) πριν από το 1982.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.