Quantcast
Καταστήματα: Πώς θα λειτουργήσουν αύριο, Κυριακή - enikonomia.gr
share

Καταστήματα: Πώς θα λειτουργήσουν αύριο, Κυριακή

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτά θα είναι αύριο, Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2022 τα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων, όπως είχε γνωστοποιήσει πρόσφατα και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, ΣΕΛΠΕ.

Επισημαίνεται πως αύριο τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από τις 11 π.μ έως τις 8μμ. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου.

Καταστήματα: Πώς θα λειτουργήσουν τις καθημερινές και ποιες ημέρες θα είναι κλειστά

Σύμφωνα με τον ΣΕΛΠΕ, τα εμπορικά καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα θα παραμείνουν ανοιχτά τις καθημερινές (Δευτέρα-Παρασκευή) από τις 9 π.μ έως τις 9 μμ κατά τη διάρκεια των εορτών. Μάλιστα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είχε προτείνει πρόσφατα να μην λειτουργήσουν τα καταστήματα την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2022 επειδή είναι αργία, αλλά να παραμείνουν κλειστά και την Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2023 και την Δευτέρα 2 Ιανουάριου 2023 επειδή είναι ημέρα αργίας.

Οι εορταστικές προτεραιότητες των καταναλωτών

Το πώς θα συμπεριφερθούν φέτος οι καταναλωτές την περίοδο των εορτών έδειξαν τα στοιχεία της πρόσφατης μελέτης της NielsenIQ Consumer Insights με τίτλο “Unwrapping Europeans Holiday Outlook”. Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν στις απαντήσεις περισσότερων από 800 καταναλωτών στην Ελλάδα και έδειξαν τα εξής:

  • Η αναμενόμενη δαπάνη φέτος τα Χριστούγεννα είναι ίση ή μεγαλύτερη από πέρυσι. Το 45% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του για τρόφιμα και ποτά στο σπίτι ή για κατανάλωση εκτός σπιτιού, τα δώρα και τα ταξίδια θα είναι ίδιος με αυτόν που ήταν και το 2021. Το 40%  των πολιτών θα επιθυμούσε να ξοδέψει λιγότερα χρήματα σε αυτές τις κατηγορίες φέτος, ενώ το 15% των  καταναλωτών δήλωσε πως θα αυξήσει τον προϋπολογισμό τους την ερχόμενη εορταστική περίοδο.
  • Οι καταναλωτές δηλώνουν έτοιμοι να εκμεταλλευτούν κάθε εκπτωτικό γεγονός, προκειμένου να αγοράσουν εκ των προτέρων δώρα, ποτά αλλά και είδη διατροφής για τις εορτές. Τυρί (81%), φρέσκο κρέας (74%) και χριστουγεννιάτικα γλυκά (64%) είναι οι τρεις ποιο συχνές κατηγορίες τροφίμων που οι καταναλωτές  θα αγοράσουν τα Χριστούγεννα.
  • Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές ψάχνουν για προωθητικές ενέργειες, δεν θα διστάσουν να αγοράσουν πολυτελή προϊόντα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων: 25% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα αγοράσει πολυτελή προϊόντα στη κατηγορία του φρέσκου κρέατος, ενώ στη κατηγορία των ποτών, πολυτελής μάρκες και είδη θα επιλεχθούν ανάμεσα στα κρασιά (20%) και τις σαμπάνιες (22%).
  • Ανάμεσα στα Χριστουγεννιάτικα δώρα, οι Έλληνες καταναλωτές θα επιλέξουν φέτος να δωρίσουν κατά κύριο λόγο ρούχα / παπούτσια (55%) και παιχνίδια (43%). Προϊόντα τεχνολογίας (28%), ομορφιάς (37%) καθώς και δώρα που θα χαρίσουν “Εμπειρία” (27%) στους αγαπημένους βρίσκονται ψηλά στη λίστα αγορών. Ποσοστό 71% των καταναλωτών θα επισκεφθούν το διαδίκτυο για να πάρουν ιδέες και να εμπνευστούν για τα δώρα που προγραμματίζουν να κάνουν. Το ηλεκτρονικό κατάστημα (69%) για τα προϊόντα τεχνολογίας θα επιλεχθεί ως κανάλι αγοράς σε μεγαλύτερο βαθμό από το φυσικό κατάστημα (52%).

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.