Quantcast
Καθαρά Δευτέρα: Πότε πέφτει φέτος και τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων - enikonomia.gr
share

Καθαρά Δευτέρα: Πότε πέφτει φέτος και τι ισχύει για τις αμοιβές των εργαζομένων

δημοσιεύτηκε:

Η Καθαρά Δευτέρα φέτος πέφτει στις 18 Μαρτίου 2024. Η ημέρα αυτή δεν θεωρείται από τον νόμο επίσημη αργία για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας δεν λειτουργούν (παρά το ότι η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης) από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο.

Τι ισχύει για τις αμοιβές

Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να πάρουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1957). Εάν όμως οι μισθωτοί δεν εργαστούν την ημέρα αυτή δεν θα έχουν κάποια μείωση στο μισθό τους. Εάν όμως μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι αναμένεται να δουν προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο  ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Καθαρά Δευτέρα: Ποιες επιχειρήσεις αναμένεται να λειτουργήσουν 

Την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται να λειτουργήσουν μεταξύ άλλων καταστήματα εστίασης παντός είδους, καντίνες, κάβες καταστήματα λιανικής πώλησης ξηρών καρπών, μίνι markets,  καταστήματα παροχής υπηρεσιών διασκέδασης παντός είδους,  ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, περίπτερα, καταστήματα και εγκαταστάσεις που λειτουργούν στους χώρους των Κεντρικών Αγορών, αρτοποιεία.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.