Quantcast
Καθεστώς τήρησης βιβλίων: Ποιους εργαζομένους συμφέρει και γιατί - enikonomia.gr
share

Καθεστώς τήρησης βιβλίων: Ποιους εργαζομένους συμφέρει και γιατί

δημοσιεύτηκε:

Το καθεστώς των βιβλίων συμφέρει τους αγρότες, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Agrenda”, καθώς η υπόσχεση κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος μαζί με την προοπτική εξασφάλισης επιστροφής ΦΠΑ στο 100% δίνουν έναν καλό λόγο σε αρκετούς αγρότες ώστε να ανοίξουν φορολογικά βιβλία. Στο δίλημμα περί τήρησης ή μη βιβλίων, αρκετοί φοροτεχνικοί τίθενται υπέρ της μετάταξης των αγροτών από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς, αφού, όπως εξηγούν, το γραφειοκρατικό κόστος καλύπτεται και με το παραπάνω από τη δυνατότητα εξασφάλισης επιστροφής ΦΠΑ στο 100%. Σημειώνουν επίσης ότι στις περισσότερες περιπτώσεις μικρών και μεσαίων αγροτών η ένταξη στο κανονικό καθεστώς στρώνει ένα πιο ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον από ό,τι η παραμονή στο ειδικό καθεστώς, ειδικά στην περίπτωση που τελικά το “καπέλο” των 650 ευρώ ετησίως ως φόρος επιτηδεύματος καταργηθεί, όπως έχουν υποσχεθεί επανειλημμένως. Άλλωστε, ήδη οι αγρότες εξασφάλισαν την εξαίρεσή τους για το φορολογικό έτος 2019, κάτι που δεν υπάρχει λόγος να μην επαναληφθεί και για το 2020.
Το παράδειγμα
Η εφημερίδα “Agrenda”παραθέτει παρακάτω κάποιο σχετικό παράδειγμα: Έστω ότι οι πωλήσεις ενός αγρότη σε ένα οικονομικό έτος, φτάνουν τα 10.000 ευρώ και τα έξοδα του ήταν 5.000 ευρώ. Ενταγμένος στο ειδικό καθεστώς, ο αγρότης του παραδείγματος δικαιούται κατ’ αποκοπή επιστροφή του ΦΠΑ σε ποσοστό 6% των 5.000 ευρώ, ήτοι 300 ευρώ. Με τα ίδια οικονομικά μεγέθη, ένας αγρότης του κανονικού καθεστώτος, εφόσον πουλούσε με απαλλαγή φόρου, δικαιούται επιστροφή ΦΠΑ στο 100%, δηλαδή με τον ΦΠΑ στο 24%, 1.200 ευρώ.
Μέχρι σήμερα το τέλος επιτηδεύματος σε συνδυασμό με τα έξοδα του λογιστή, αποθάρρυναν αρκετούς από την τήρηση βιβλίων, ωστόσο, πλέον φαίνεται πως ίσως το φορολογικό περιβάλλον που ισχύει για τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες θα μπορούσε σε πολλές περιπτώσεις να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον του αγρότη.
Μετατάξεις αγροτών
Η προαιρετική μετάταξη από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται:
-Από την έναρξη του φορολογικού έτους με την υποβολή δήλωσης μεταβολών εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 30 ημερών ή
-Κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους με την υποβολή δήλωσης μεταβολών και ισχύει από την ημερομηνία υποβολής της εν λόγω δήλωσης. Συνεπάγεται υποχρέωση παραμονής σε αυτό το καθεστώς για μια τριετία. Εάν η δήλωση μεταβολών υποβληθεί στις αρχές του φορολογικού έτους η τριετία υπολογίζεται από τότε, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση από τις αρχές του επόμενου φορολογικού έτους. Υπάρχει δυνατότητα για μετάταξη του αγρότη στο ειδικό καθεστώς έπειτα από υποβολή δήλωσης μεταβολών που μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο της τριετίας και μόνο εφόσον καλύπτει τα κριτήρια του ειδικού καθεστώτος. Για το αντίστροφο, εφόσον ο αγρότης πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο ειδικό καθεστώς υποβάλλει μόνο από την έναρξη του φορολογικού έτους, δήλωση μεταβολών εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 30 ημερών, δηλαδή έως 30 Ιανουαρίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.