Quantcast
Κατώτατος μισθός: Όλες οι νεότερες πληροφορίες για την αύξησή του - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Όλες οι νεότερες πληροφορίες για την αύξησή του

δημοσιεύτηκε:

Tα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κατώτατο μισθό σχολίασε σήμερα ο εργατολόγος, Δημήτρης Μπούρλος μιλώντας στο MEGA. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα προβληματική, τόνισε ο κ. Μπούρλος. « Θα πρέπει να το δει κανείς και σε συνδυασμό με την αγοραστική αξία που έχει ο μισθός αυτός. Tα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν με πολύ μεγάλη σαφήνεια το πολύ χαμηλό επίπεδο που κινείται ο κατώτατος μισθός » συμπλήρωσε. « Ο κατώτατος μισθός είχε κάποιες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια. Από εκεί πέρα αυτοί οι λεγόμενοι μεσαίοι μισθοί μπορεί να έχουν παραμείνει στάσιμοι και πάνω από 7 με 8 χρόνια » σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπούρλος.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κατώτατο μισθό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά το επίπεδο του κατώτατου μισθού. Στην συγκεκριμένη κατάταξη, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος είναι πάνω από την Ελλάδα με τον κατώτατο μισθό να είναι στα 1.000 ευρώ . Αναλυτικά οι κατώτατοι μισθοί διαμορφώνονται ως εξής ανά χώρα:
  • Λουξεμβούργο: 2.571 ευρώ
  • Ολλανδία: 2.183  ευρώ
  • Ιρλανδία: 2.146 ευρώ
  • Γερμανία: 2.049 ευρώ
  • Βέλγιο: 1.994  ευρώ
  • Γαλλία: 1.767  ευρώ
  • Ισπανία: 1.323  ευρώ
  • Κύπρος: 1.000 ευρώ
  • Πολωνία: 978 ευρώ
  • Πορτογαλία: 957 ευρώ
  • Μάλτα: 925 ευρώ
  • Λιθουανία: 924 ευρώ
  • Κροατία: 840 ευρώ

Ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα επισημαίνεται πως  ο κατώτατος μισθός αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 780 μεικτά και εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί με τη νέα αναπροσαρμογή στα 820 ευρώ 830 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί στη χώρα-Τι  προτείνουν οι επιστημονικοί φορείς

Για τη νέα αύξηση που θα γίνει στον κατώτατο μισθό μίλησε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου στον ραδιοφωνικό σταθμό στα Παραπολιτικά. « Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα γίνει η εισήγησή μου στο υπουργικό συμβούλιο έτσι ώστε να αποφασιστεί ποια θα είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα αρχίσει ναι ισχύει από 1η Απριλίου. Σκοπός μας είναι να ξεκινήσει νωρίς έτσι ώστε να ενσωματωθεί στην τουριστική περίοδο, να μπορέσει να ενσωματωθεί στους μισθούς που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και επίσης να υπενθυμίσω ότι επηρεάζονται άλλα 19 επιδόματα από τον κατώτατο μισθό » είπε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε πως  « κανείς μας δεν γνωρίζει που θα φτάσει ο κατώτατος μισθός και αυτό γιατί είναι μια τριμερής συμφωνία. Εμείς έχουμε θέσει το στόχο των 950 ευρώ  στο τέλος της τετραετίας, θέλουμε η κλιμάκωση να είναι μοιρασμένη σωστά έτσι ώστε να μην φτάσουμε την τελευταία χρονιά και ανέβει πολύ ο κατώτατος μισθός για να μπορούμε να κρατήσουμε ένα κλίμα εργασιακής ειρήνης εργοδοτών -εργαζομένων, και αυτό που ξέρουμε είναι ότι σίγουρα ο κατώτατος μισθός θέλουμε να είναι υψηλότερος από τον πληθωρισμό ».

« Ο νέος κατώτατος θα έχει το 8 μπροστά τώρα αν η αύξηση θα είναι το 4 ή θα είναι στο 6 ή αν θα είναι στο 7% είναι κάτι που περιμένουμε να δούμε ως εισηγήσεις από εργοδότες και εργαζομένους » συμπλήρωσε.

Οι προτάσεις 

 Τις προτάσεις τους για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού κατέθεσαν πρόσφατα οι κοινωνικοί εταίροι και οι επιστημονικοί φορείς.  Αναλυτικά:

ΓΣΕΕ

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ βάζει στο τραπέζι κατώτατο μισθό ύψους 908 ευρώ μεικτά  (δηλαδή αύξηση 16,5%) καθώς τονίζει πως το κατώφλι της φτώχειας βρίσκεται στα 866 ευρώ. «Η πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ περιλαμβάνει το 60% του διάμεσου μισθού που είναι το κατώφλι της σχετικής φτώχειας και επιπλέον λαμβάνει υπόψιν την αύξηση της παραγωγικότητάς της εργασίας το 2023 και βεβαίως τον εκτιμώμενο πληθωρισμό για το 2024. Αποκλίσεις καταγράφονται όμως και μεταξύ των εργοδοτικών φορέων. Τα ποσοστά των αυξήσεων κυμαίνονται από 3,5 έως 5% δηλαδή κατώτατο από 807 έως 819 ευρώ (μεικτά) » είπε ο γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Τράπεζα της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει ο κατώτατος  μισθός  να αυξηθεί κατά 4% δηλαδή να ανέλθει στα 811 ευρώ μεικτά (ή 691,3 καθαρά).  Επίσης η ΤτΕ εκτιμά πως για κάθε μια ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται έως και 0,5%. Κρίνεται ότι υπάρχει περιθώριο για μια συνετή αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων μέχρι 4%.

ΚΕΠΕ και ΙΟΒΕ 

Το ΚΕΠΕ προτείνει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 3,5% και να διαμορφωθεί στα 807 ευρώ ενώ το ΙΟΒΕ προτείνει συνετή αύξηση στην ευρύτερη περιοχή του εκτιμώμενου ετήσιου πληθωρισμού.

ΓΣΕΒΕΕ
Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί πως θα  πρέπει να υπάρξει μια αύξηση της τάξεως  των 5,5% στον κατώτατο μισθό δηλαδή να ανέλθει στα 823 ευρώ.
Ενώ το ΣΕΒ προτείνει ο κατώτατος να ανέλθει στα 811 ευρώ ( δηλαδή να αυξηθεί κατά 4%),  ενώ η ΕΣΕΕ ζητεί να διαμορφωθεί στα 815 ευρώ ( δηλαδή  να αυξηθεί κατά 4,5% )

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.