Quantcast
Κατώτατος μισθός: Πέφτει ο πήχης για την νέα αύξηση - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Πέφτει ο πήχης για την νέα αύξηση

δημοσιεύτηκε:

Tην Παρασκευή 3 Μαρτίου είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από 1η Απριλίου και  μετά αναμενόταν να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, ωστόσο, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής αναβλήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το τελικό πόρισμα διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται από χθες στα χέρια του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Η Ανεξάρτητη Αρχή Εμπειρογνωμόνων έχει προτείνει να αυξηθεί ο κατώτατος κατά 5%  ενώ το ΚΕΠΕ τάσσεται υπέρ μιας αύξησης στον κατώτατο μισθό και στο κατώτατο ημερομίσθιο από 4,5% έως και 7,5%.

Οι προτάσεις

Η πρόταση του ΚΕΠΕ για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού μεταφράζεται ως εξής:

  • Θα ανέλθει μεταξύ 745 ευρώ και 766 ευρώ μεικτά από 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο ο εργαζόμενος θα δει καθαρές αποδοχές από 639,5 ευρώ έως και 656 ευρώ από 614 ευρώ καθαρά που λαμβάνει σήμερα.

Προτάσεις  για την νέα αύξηση του κατώτατου έχουν καταθέσει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΓΣΕΒΕΕ , ΣΕΤΕ ,ΕΣΕΕ ,Τράπεζα της Ελλάδος, ΓΣΕΕ ) με αυτές να κυμαίνονται από 5% έως και 10%. Αναλυτικά:

α. Η ΓΣΕΕ  έχει προτείνει ο κατώτατος να ανέλθει στα 826 ευρώ

β. Η Τράπεζα της Ελλάδος στα 780 ευρώ

γ. Ο  ΣΕΤΕ  να διαμορφωθεί στα  753 ευρώ

δ. Η ΕΣΕΕ στα  763 ευρώ

ε. Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει ο κατώτατος μισθός να ανέλθει μεταξύ 770  ευρώ και 784 ευρώ μεικτά .

Σημειώνεται δε πως η νέα  αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού αναμένεται να συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα της ΔΥΠΑ, όπως το επίδομα ανεργίας και το  επίδομα μητρότητας κλπ

Μάλιστα ο νέος κατώτατος μισθός  αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 765 ευρώ  και 770 ευρώ εάν ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των εμπειρογνωμόνων.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.