Quantcast
Κατώτατος μισθός: Πώς θα επηρεαστούν τα επιδόματα της ΔΥΠΑ από την νέα αύξηση - Τι θα γίνει με τις τριετίες - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Πώς θα επηρεαστούν τα επιδόματα της ΔΥΠΑ από την νέα αύξηση – Τι θα γίνει με τις τριετίες

δημοσιεύτηκε:

Aπό την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει την 1η Απριλίου του 2023 θα επηρεαστούν το επίδομα ανεργίας αλλά και μια σειρά από επιδόματα της ΔΥΠΑ.

Σημειώνεται δε, πως η νέα άνοδος του κατώτατου μισθού αναμένεται να αγγίξει μέχρι και τα 770 ευρώ από 713 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή να αυξηθεί μέχρι περίπου έως 8% ή αλλιώς έως και 57,04 ευρώ. Διευκρινίζεται πως το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας  της ΔΥΠΑ δεν πρόκειται να αυξηθεί με την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό. Υπενθυμίζεται πως το μηνιαίο ποσό του επιδόματος ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Τα επιδόματα

Εάν ο κατώτατος αυξηθεί έως και 8%, τότε τα επιδόματα και τα βοηθήματα της ΔΥΠΑ  που επηρεάζονται είναι τα εξής:

  • Επίδομα ανεργίας: Υπενθυμίζεται πως σήμερα το μηνιαίο ποσό του επιδόματος ανέρχεται στα 438 ευρώ και πως το ύψος του ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Εάν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός έως 8%, τότε το επίδομα θα αυξηθεί μέχρι και 35,04 ευρώ δηλαδή θα φτάσει μέχρι και τα 473,04 ευρώ.
  • Το ειδικό Βοήθημα λήξης ανεργίας: Αυτό ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Σημειώνεται πως το εν λόγω βοήθημα σήμερα διαμορφώνεται στα 227,65 ευρώ και με την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 245 ,86 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι του βοηθήματος είναι οι ασφαλισμένοι που παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί 1 μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και  που δεν είναι εποχικοί.
  • Το ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων: Αυτό ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και διαμορφώνεται στα  262,67 ευρώ. Με την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου αναμένεται να  αγγίξει μέχρι και τα 283,68 ευρώ.
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Το ύψος του ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό ανέρχεται σήμερα στα 824,63 ευρώ και με την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου εκτιμάται ότι θα ανέλθει μέχρι και τα 890,600 ευρώ.
  • Το ειδικό επίδομα για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κλπ: Αυτό ανέρχεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη και αυτό σήμερα  διαμορφώνεται στα  557,22 ευρώ. Με την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου θα φτάσει μέχρι και τα 601, 79 ευρώ.
  • Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων:  Αυτό σήμερα  ανέρχεται στα  437,79 ευρώ και εκτιμάται ότι φτάσει μέχρι και τα 472,81 ευρώ.

Οι τριετίες

Στο προσκήνιο φαίνεται πως επανέρχεται το θέμα των παγωμένων τριετιών (επίδομα προ υπηρεσίας) καθώς η ανεργία στην χώρα μας υποχωρεί όλο και περισσότερο. Υπενθυμίζεται πως  τον Ιανουάριο η ανεργία στη χώρα μας ανήλθε στο 10,8% από  13,7% που ήταν τον Ιανουάριο 2022.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ελπίδα η ανεργία να  πέσει και κάτω από τα επίπεδα του  10% και πως αυτό θα σημαίνει την επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων  του ιδιωτικού τομέα. Συνεπώς εάν γίνει αυτό ,τότε αυτό μεταφράζεται σε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες. Σημειώνεται δε πως με τον νόμο του δεύτερου νόμου 4093 “πάγωσαν” οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας , οι λεγόμενες τριετίες μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10% με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξη τους τον Φεβρουάριο του 2012.

Τι ισχύει σήμερα 

Υπενθυμίζεται πως σήμερα τα ποσοστά των τριετιών τα παίρνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη  προϋπηρεσία (μια, δύο τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο  του 2012.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.