Quantcast
Κατώτατος μισθός: Στις 11 π.μ. οι ανακοινώσεις για την αύξησή του - Ποια επιδόματα θα επηρεαστούν - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Στις 11 π.μ. οι ανακοινώσεις για την αύξησή του – Ποια επιδόματα θα επηρεαστούν

δημοσιεύτηκε:

Στις 11 π.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης για το ύψος της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού που  θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Σημειώνεται πως νωρίτερα στις 10 π.μ. ο κ. Χατζηδάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται πως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να κυμανθεί περίπου στο 7,75% . Δηλαδή ο κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι  θα διαμορφωθεί  στα 768 ευρώ μεικτά από 713 ευρώ που είναι σήμερα. Διευκρινίζεται δε πως το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας δεν θα αυξηθεί και πως θα παραμείνει στα 200 ευρώ.

ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα επηρεαστούν από τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου

Με την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξηθούν μερικά επιδόματα της ΔΥΠΑ όπως:

  • Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους: Αυτό σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ.
  • Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: Αυτό ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Αυτό ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Επίδομα ανεργίας: Το μηνιαίο ποσό ανέρχεται σήμερα στα 438 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων: Αυτό ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι στα 262,65 ευρώ.
  • Ειδικά εποχικά βοηθήματα: Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα ανέρχεται στα 825 ευρώ.
  • Ειδική παροχή μητρότητας: Αυτή ισούται με τον κατώτατο μισθό.
  • Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Υπενθυμίζεται πως καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για  τους εργαζομένους που δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί.  Δηλαδή σήμερα αυτό αντιστοιχεί στα 2.139 ευρώ.
  • Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
  • Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
  • Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
  • Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής άσκησης: Αυτό ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.  Δηλαδή η αποζημίωση αυτή ανέρχεται σήμερα στα 23,88 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Η πορεία του από το 2011

Υπενθυμίζεται πως το 2011 ο κατώτατος μισθός ανερχόταν στα 751,36 ευρώ με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ωστόσο το 2012 μειώθηκε κατά 22% «ρίχνοντας» των κατώτατο μισθό στα 586,08 ευρώ μεικτά. Αξιοσημείωτο είναι δε πως από το 2019 έως σήμερα ο κατώτατος μισθός έχει ανοδική πορεία, χωρίς ωστόσο να έχει αγγίξει ακόμα τα προμνημονιακά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το 2019 κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 10,91% και ανήλθε στα 650 ευρώ μεικτά. Ενώ το 2022 υπήρξαν μικρές αυξήσεις του κατώτατου, συγκεκριμένα: τον  Ιανουάριο σημείωσε άνοδο 2% και διαμορφώθηκε στα 663 ευρώ μεικτά  και τον Μάιο ενισχύθηκε κατά 7,5%  και ανήλθε στα 713 ευρώ μεικτά.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.