Quantcast
Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για το ύψος της νέας αύξησης - Τι είπε ο Χατζηδάκης - enikonomia.gr
share

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για το ύψος της νέας αύξησης – Τι είπε ο Χατζηδάκης

δημοσιεύτηκε:

Επίκειται νέα σημαντική αύξησή του κατώτατου μισθού, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Απογευματινή».

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε δε πως ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σημαντικά κατά σχεδόν 10% το 2022 . Ωστόσο, σημείωσε πως, «ανεξάρτητα από τον κατώτατο μισθό, που ορίζεται με τη διαδικασία που όλοι γνωρίζουμε, κανένας δεν εμποδίζει τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν σε υψηλότερους μισθούς. Αν θέλουν, ας το κάνουν».

Επίσης μίλησε και για το θέμα των τριετιών. Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τοποθέτησή του τόνισε ότι μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε πως η ανεργία θα μειωθεί κάτω από το 10% μέσα στο 2024, έτσι ώστε να ξεπαγώσουν και οι τριετίες, είπε . «Επομένως, οι εργαζόμενοι που περιμένουν να ωφεληθούν από το ξεπάγωμα των τριετιών δεν έχουν παρά μία επιλογή: κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διότι επενδύσεις και νέες δουλειές με ΣΥΡΙΖΑ ή με πολιτική αστάθεια δεν πρόκειται να γίνουν» πρόσθεσε.

Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης

Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης για τον νέο κατώτατο μισθό θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Μετά θα γίνει η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023 . Και ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023.

Τα σενάρια

Σημειώνεται δε πως ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί την 1η Μαΐου κατά 7,5% και διαμορφώθηκε στα 713 ευρώ μεικτά δηλαδή στα  660 ευρώ καθαρά. Ενώ υπάρχουν και σενάρια ότι η νέα άνοδος του κατώτατου μισθού που θα γίνει την 1η Απριλίου θα κυμανθεί 8% και 10%, δηλαδή θα διαμορφωθεί μεταξύ 770 ευρώ και 784 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν επικρατήσει το σενάριο αυτό και αυξηθεί  8 % τότε οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: Θα ανέλθει στα 770,04 ευρώ από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα. Δηλαδή θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως του 57,04 ευρώ.
  • Κατώτατος με 1 τριετία: Θα αυξηθεί κατά 62,72 ευρώ. Δηλαδή θα διαμορφωθεί στα 846,72 ευρώ από τα 784 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Κατώτατος με 2 τριετίες: Θα διαμορφωθεί στα 924,48 ευρώ από τα 856 ευρώ που είναι σήμερα. Θα αυξηθεί δηλαδή κατά 68,48 ευρώ.
  • Κατώτατος με 3 τριετίες: Θα αυξηθεί κατά 74,16 ευρώ. Δηλαδή θα ανέλθει στα 1001,16 ευρώ από τα 927 ευρώ που είναι σήμερα

H πρόταση της ΓΣΕΕ 

Υπενθυμίζεται πως η ΙΝΕ ΓΣΕΕ είχε προτείνει πρόσφατα ο κατώτατος να αυξηθεί στα 826 ευρώ με άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.

  • «Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζομένους στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, και τελικά τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.
  • Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους).
  • Άμεση επαναφορά των τριετιών.
  • Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).
  • Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.
  • Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και εργασίας» συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση του Ινστιτούτου.

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.