Quantcast
Κατρούγκαλος: Μετά το ασφαλιστικό ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά - enikonomia.gr
share

Κατρούγκαλος: Μετά το ασφαλιστικό ξεκινά η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

δημοσιεύτηκε:

Μετά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το ασφαλιστικό, θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις, δήλωσε από το Τορίνο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Ευελπιστώντας, δηλαδή ότι θα κλείσουμε το μέτωπο των συντάξεων, θέλουμε να προχωρήσουμε στην προσπάθεια να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να επαναφέρουμε τα βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και, γι’ αυτό το σκοπό, χρειαζόμαστε και το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως χρειαζόμαστε και τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος βρέθηκε στο Τορίνο για την κύρωση του αναθεωρημένου ευρωπαικού κοινωνικού χάρτη.

«Με την κύρωση του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη, θέλουμε να δώσουμε μία γενικότερη στήριξη στα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, τώρα που ξεκινάει η διαπραγμάτευση και για τα εργασιακά» δήλωσε ο υπουργός.
«Σήμερα, στο Τορίνο, είχαμε την πανηγυρική εκδήλωση για την κύρωση του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, λέγοντας ότι πρόκειται για την πιο περιεκτική σύμβαση προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων σε οικουμενικό επίπεδο και, ιδίως, σε ευρωπαϊκό. «Θυμίζω ότι είχε κριθεί πολλές φορές από την Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων ότι ήταν αντίθετη με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη η πολιτική λιτότητας, που ακολουθήθηκε στο πλαίσιο του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Όπως είπε, «αυτό που προτιθέμεθα να κάνουμε στο άμεσο μέλλον είναι να εμπλέξουμε συμβουλευτικά και τους δύο αυτούς διεθνείς οργανισμούς στη διαπραγματευτική προσπάθεια, ακριβώς γιατί και οι δύο οργανισμοί υπερασπίζονται το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης, τις βασικές εγγυήσεις των ατομικών και των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων. Για μας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή της Ελλάδας στην Ευρώπη, μετά την αποχώρησή της από αυτήν την περίοδο των μνημονίων, να γυρίσουμε πίσω στον κοινωνικό διάλογο, να γυρίσουμε πίσω στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θεωρούμε ότι βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η κύρωση του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.