Quantcast
Κατρούγκαλος: Προανήγγειλε την επαναφορά διάταξης για μηχανικούς και δικηγόρους που καταργείται με το πολυνομοσχέδιο! - enikonomia.gr
share

Κατρούγκαλος: Προανήγγειλε την επαναφορά διάταξης για μηχανικούς και δικηγόρους που καταργείται με το πολυνομοσχέδιο!

δημοσιεύτηκε:

Σε κατάσταση σύγχυσης βρίσκεται η κυβέρνηση εν όψει της ψηφοφορίας το βράδυ της Παρασκευής για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Μετά τη χθεσινή απόσυρση της διάταξης για την αύξηση της φορολόγησης των ενοικίων, με σκοπό την επαναδιατύπωσή της, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί σήμερα στη Βουλή ότι η διάταξη του πολυνομοσχεδίου που καταργούσε τη δυνατότητα των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ μηχανικών και δικηγόρων να ασφαλίζονται για χαμηλότερα εισοδηματικές κλάσεις (και να πληρώνουν έτσι χαμηλότερες εισφορές), θα επανέλθει με το γενικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Στο νομοσχέδιο αυτό, όπως είπε, θα προβλέπεται η αντιστοίχηση του εισοδήματος με τις ασφαλιστικές κλάσεις και θα επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις ασφαλιστικές κλάσεις των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ.

Σημείωσε δε ότι η σχετική ρύθμιση έχει προβλεφτεί στο μνημόνιο, και σημείωσε ότι ειδικά για το άρθρο αυτό συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η διάταξη που καταργεί τη θετική ρύθμιση έως την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του.
Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αφορά μόνο τα προαπαιτούμενα και δεν επιδιώκεται η συνολική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, η οποία θα γίνει τον επόμενο μήνα. Εκεί, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, θα επιδιωχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση, με την οποία θα αντιμετωπισθούν όλα τα ζητήματα.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι αντίθετα με ό,τι λέγεται, η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε όλες τις προτάσεις των δανειστών. «Για παράδειγμα», είπε, «παρά την έντονη απαίτηση των δανειστών δεν ανακαλέσαμε τη ρύθμιση που αποποινικοποιούσε τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ταμεία. Αντίθετα, δεχθήκαμε την ανάκληση ορισμένων ρυθμίσεων οι οποίες είτε έχουν εκπληρώσει τον σκοπό τους, είτε θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά με τη συνολική αντιμετώπιση των αντίστοιχων θεμάτων στο νομοσχέδιο του Νοεμβρίου».

Για το θέμα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα υπάρξει διάκριση μεταξύ προνοιακών κι ασφαλιστικών παροχών και το θέμα αυτό θα εξετασθεί με βάση αυτή τη διάκριση.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκλος, εάν οι δικαιούχοι της ρύθμισης που αποσύρεται προέρχονται από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και έχουν εργασιακό ιστορικό θα μπορούσαν να το αναγνωρίσουν στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας και να λάβουν σύνταξη. Οι υπόλοιποι θα καλυφθούν από ρυθμίσεις προνοιακού χαρακτήρα.

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.