Quantcast
Κατσέλη: Τα τρία βήματα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - enikonomia.gr
share

Κατσέλη: Τα τρία βήματα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Τρία βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περιέγραψε η Λούκα Κατσέλη μιλώντας στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είπε πως τα επόμενα βήματα είναι α) η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω των  κανονικών χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΚΤ και μάλιστα με τους ευνοϊκούς όρους που προσφέρει η ποσοτική  χαλάρωση  και όχι μέσω του ακριβότερου Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας ( ELA), β) η άρση των capital controls το συντομότερο δυνατόν και γ) η ανάπτυξη εξειδικευμένων καινοτόμων χρηματοδοτικών  εργαλείων για την προαγωγή και χρηματοδότηση  συνεργασιών μεταξύ παραγωγών , προμηθευτών, αγοραστών   και συγκρότηση ή/ και συμμετοχή   σε  βιώσιμες αλυσίδες αξίας σε εθνικό, περιφερειακό ή και διεθνές επίπεδο . 

Όπως είπε η κα Κατσέλη, «η ανακεφαλαιοποίηση των  τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Μεγιστοποιήσαμε, κάτω από δύσκολες συνθήκες, τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, που κινήθηκε περίπου στα 5 δισ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά του ΤΧΣ περιορίσθηκε στα 5,8 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, που έγινε είναι  αλήθεια υπό ασφυκτικούς χρονικούς περιορισμούς, είναι πολύ θετική και αναμένεται να έχει ευνοϊκές επιπτώσεις στην φερεγγυότητα των τραπεζών, καθώς οι τράπεζες έχουν πλέον ανακτήσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.