Quantcast
Κερέ: Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - enikonomia.gr
share

Κερέ: Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Την άποψη ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ,επανέλαβε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας, Mπενουά Κερέ.

Ερωτηθείς για το εάν η ΕΚΤ θα είναι πρόθυμη να δεχθεί collateral από την Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της, απάντησε με σαφήνεια: “Έχουμε έναν κανόνα ότι κάθε κρατικό collateral μπορεί να γίνει αποδεκτό εάν υπάρχει αρκετά καλή πιστοληπτική αξιολόγηση κι αν δεν ισχύει αυτό εάν η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το ΔΝΤ”. Σε δεύτερη συνέντευξή του, στη γαλλική Liberation, ο κ. Κερέ δήλωσε πως “δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”.

Ο κ. Κερέ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης και στα σενάρια για αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ενόψει της συνεδρίασης της 22ας Ιανουαρίου. Ο ίδιος σήκωσε τον πήχη λέγοντας πως οιοδήποτε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να είναι μεγάλο για να είναι αποδοτικό. “Για να είναι αποδοτικό πρέπει να είναι μεγάλο” δήλωσε μιλώντας στους Irish Times και συμπλήρωσε: “Πόσο μεγάλο; Αυτό πρέπει να είναι μία τεκμηριωμένη απόφαση που θα βασιστεί σε όσα γνωρίζουμε για τα κανάλια μετάδοσης”.

Μιλώντας στη Liberation δήλωσε πως ο κίνδυνος αποπληθωρισμού αυξήθηκε το καλοκαίρι του 2014 και τόνισε πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να κινητοποιήσουν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Ερωτηθείς για την πιθανότητα προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης δήλωσε πως “πρέπει να αποφασιστεί εάν οι αγορές ομολόγων θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες χώρες ή εάν θα αφορούν όλη την ευρωζώνη”

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.