Quantcast
«Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα στήριξης – Τι εξετάζεται για νέους, συνταξιούχους και ευάλωτους - enikonomia.gr
share

«Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα στήριξης – Τι εξετάζεται για νέους, συνταξιούχους και ευάλωτους

δημοσιεύτηκε:

«Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα στήριξης. Στοχευμένες παρεμβάσεις για νέους, συνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά. Τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε νέα ζευγάρια πρόκειται να εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναμένονται ανακοινώσεις για τη διευκόλυνση των νέων στην εξεύρεση εργασίας. Έρχονται γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις, μετά από 12 χρόνια, που αφορούν 1 εκατ. δικαιούχους. Θα δοθεί στεγαστικό επίδομα στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Νέοι, συνταξιούχοι και ευάλωτοι είναι οι τρεις ομάδες-στόχοι στις οποίες αναμένεται να απευθυνθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί από το οικονομικό επιτελείο, ανακοινώνοντας μέτρα για την ενίσχυσή τους ως ανάχωμα στο τσουνάμι που προκαλείται στα εισοδήματα από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό.

Mπροστά στο κύμα ακρίβειας, η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στους νέους που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν εργασία και φθηνή στέγη, στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι πολύτεκνοι και τα άτομα με αναπηρία, με χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα επωφεληθούν το 2023 από την αύξηση των συντάξεων τουλάχιστον κατά 6% με 6,5%, για πρώτη φορά μετά από 12 έτη, αλλά και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις μειώσεις φόρων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θα σκιαγραφήσει τις νέες φορολογικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Άτοκα δάνεια

Ευρύ σχέδιο, που θα προβλέπει τη χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου σε νέα ζευγάρια, αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Στόχος θα είναι να αποκτήσουν φθηνή στέγη οι νέοι, ενώ η κεντρική φιλοσοφία θα είναι παρόμοια με αυτήν των στεγαστικών προγραμμάτων άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Ισπανία, Πορτογαλία κ.ά.), όπου τα νέα ζευγάρια έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για την απόκτηση στέγης με ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι βασικές επιλογές που εξετάζονται για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια είναι οι εξής:

  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς πρώτης κατοικίας.
  • Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο επισκευής πρώτης κατοικίας.
  • Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.
  • Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).

Παράλληλα, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη διευκόλυνση των νέων στην εξεύρεση εργασίας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν νέα μέτρα για την επιστροφή νέων επιστημόνων στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2023.

Ο πήχυς αναμένεται να τοποθετηθεί στα 751 ευρώ, από 713 ευρώ σήμερα (ονομαστική αύξηση της τάξης του 5,5%). Στόχος είναι η όποια τελική αύξηση να ενεργοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του α’ τριμήνου της επόμενης χρονιάς. Κάτι τέτοιο σημαίνει επιτάχυνση της διαδικασίας κατά τρεις μήνες.

Είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία, η έναρξη για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού γίνεται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο κάθε έτους και η τελική ανακοίνωση πραγματοποιείται το αργότερο έως τον Ιούλιο. Αυξήσεις Μετά από 12 χρόνια, θα «ξεπαγώσουν» οι συντάξεις για περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου αυξήσεις που, όπως εκτιμάται, θα κυμαίνονται από 6% έως και 7%.

Η αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα ανέλθει στο άθροισμα:

  • Του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ το 2022.
  • Του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού το 2022.

Αν -για παράδειγμα- ο μέσος πληθωρισμός του 2022 διαμορφωθεί στο 9%, η αύξηση των συντάξεων θα κυμανθεί μεταξύ του 5,9% και του 6,4%, κάτι που -με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα- είναι και το πιο πιθανό, εκτός αν η κυβέρνηση επιδιώξει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των συνταξιούχων.

Παράλληλα, θα καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ ή τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο. Επιπλέον, αυξήσεις στις συντάξεις τους εκτιμάται ότι θα δουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης που δεν έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια αναδρομικά, καθώς είχαν προσωπική διαφορά.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

μέτρα- ΔΕΘ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.