Quantcast
«Κλείνει» ο κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Ποιοι μένουν εκτός από τον έβδομο - enikonomia.gr
share

«Κλείνει» ο κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής – Ποιοι μένουν εκτός από τον έβδομο

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, που δεν αποκλείεται να είναι και η τελευταία: Η αγορά αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα σταδιακά να «ανοίξει» και είναι εξαιρετικά αμφίβολο το εάν θα προκηρυχθεί και 8ος κύκλος Επιστρεπτέας. Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει διχογνωμία και στην περίπτωση που προκριθεί η ιδέα να συνεχιστεί η Επιστρεπτέα το πιο πιθανό είναι να «στοχεύσει» σε επιχειρήσεις με «κατεβασμένα ρολά».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Ο αριθμός των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, «myBusinessSupport» για τον 7ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχει αγγίξει τις 180.000, με τους δικαιούχους να εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα φτάσουν στις 300.000. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 19 Απριλίου και αμέσως μετά υπολογίζεται πως θα ξεκινήσουν και οι πρώτες εκταμιεύσεις ενισχύσεων.

Πότε εξοφλείται η… μισή Επιστρεπτέα
Και σε αυτόν τον κύκλο το 50% της οικονομικής ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου. Το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις, από τον Ιανουάριο του 2022. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο, όπως ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθοριστούν με νέα απόφαση, αφού κλείσει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Τι θα γίνει με τους… πρώτους κύκλους
Τους επόμενους μήνες θα υιοθετηθεί και «κούρεμα» υποχρεώσεων για όσους έλαβαν ενισχύσεις στους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καθώς σε αυτούς τους κύκλους το ποσό της ενίσχυσης χορηγήθηκε ολόκληρο ως κρατικό δάνειο. Στις επιχειρήσεις, λοιπόν, με εργαζόμενους που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30% το 2020 και έλαβαν ενίσχυση μέσω των 3 πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, υπάρχουν οι εξής επιλογές:

  • Να πληρώσουν εφάπαξ εντός του 2021 το 50% της επιστρεπτέας που έλαβαν κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%

  • Να λάβουν το 35% του συνολικού ποσού των Επιστρεπτέων 1 έως 3 ως πιστωτικό φέτος. Το ποσό αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Στην περίπτωση αυτή, όμως, θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις από 31/1/2022

  • Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις μόνο το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022.

Επιλογές στην εξόφληση

Για παράδειγμα, επιχείρηση που έλαβε ενίσχυση 10.000 ευρώ έχει τις εξής επιλογές:

  • Να αποπληρώσει εφάπαξ φέτος το 50% του ποσού, δηλαδή 5.000 ευρώ, κερδίζοντας μάλιστα επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή θα πρέπει να καταβάλει 4.250 ευρώ

  • Να λάβει πιστωτικό ύψους 3.500 ευρώ φέτος για να καλύψει την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Κατόπιν στις 31/1/2022 θα πρέπει να υπολογίσει ότι θα κληθεί να πληρώνει σταδιακά σε 60 δόσεις, το σύνολο της ενίσχυσης που έλαβε δηλαδή και τα 10.000 ευρώ

  • Να αρχίσει να αποπληρώνει σε 60 μηνιαίες δόσεις τα 5.000 ευρώ που πρέπει να επιστρέψει στο Κράτος από τις 31/1/2022 έως 31/1/2027.

Ποιοι μένουν εκτός ενισχύσεων

Μπορεί, πάντως, το Υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει αλλαγές αναδρομικά στις πρώτες Επιστρεπτέες 1-3 που δόθηκαν στο α΄εξάμηνο του 2020, αλλά τώρα αποκαλύπτεται ότι το μέτρο πάσχει εξ αρχής! Για παράδειγμα:

  • Προέβλεπε 40% έκπτωση στην Επιστρεπτέα, εφόσον οι επιχειρήσεις απασχολούσαν περισσότερους από 20 εργαζόμενους και διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό επί ένα χρόνο «βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ». Ωστόσο πολλές ναυτιλιακές επιχειρήσεις (πορθμεία κλπ) έχουν λιγότερους μεν από 20 υπαλλήλους γραφείου δηλωμένους στην ΕΡΓΑΝΗ, αλλά έχουν επιπλέον και άλλους τόσους -ή και περισσότερους- ναυτικούς που δεν φαίνονται στην ΕΡΓΑΝΗ.

Υπάρχουν πάντως και εκείνοι που μένουν εκτός ενισχύσεων, εξαιτίας των «ψιλών γραμμάτων»:

  • Ανήλικοι αποκλείονται από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή! Ενώ τα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εξετάζουν αν η επιχείρηση έχει τζίρο, αν απασχολεί προσωπικό, αν δήλωνε τα κέρδη της και αν πλήρωνε τους φόρους της, όλα αυτά ακυρώνονται εάν ο επιχειρηματίας είναι …ανήλικος. Σε περιπτώσεις όπου ανήλικοι έχουν το αναγκαίο κεφάλαιο για μια επιχείρηση, επιτρέπεται από το νόμο να συστήνουν και να εκπροσωπούν επιχειρήσεις υπό όρους. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις ορφανών ή όταν οι γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι και απαγορεύεται να ασκήσουν επιχείρηση οι ίδιοι κλπ. Η πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όμως αποκλείει τον δικαιούχο όταν διαπιστώσει πως είναι ανήλικος, με το νομικό επιχείρημα ότι η «Επιστρεπτέα» είναι κατά 50% δάνειο και ο ανήλικος δεν έχει δικαίωμα να συνάψει δανειακή σύμβαση –παρότι βεβαίως έχει «δικαίωμα» να επενδύσει και να ρισκάρει να χάσει το κεφάλαιό του ή να πληρώνει φόρους και εισφορές στο κράτος βάσει του νόμου.

  • Ο κλάδος των Λαχείων πλήττεται ολοκληρωτικά, αλλά από τους 1.300 πλανόδιους λαχειοπώλες («κοντάρια») που είναι πιστοποιημένοι από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε. μόνον 100 επιδοτήθηκαν (όσοι ήταν μέλη των ασφαλιστικών τους συνεταιρισμών). Επιπλέον ο κλάδος των Πρακτόρων Χονδρικής Πώλησης Λαχείων με ΚΑΔ: 92001302 χρειάζεται κεφάλαια κίνησης για τα λαχεία -όπως για την Εστίαση- αλλά οι αναστολές σφράγισης επιταγών δεν έχουν αξία για αυτούς επειδή πληρώνουν με τη χρήση Εγγυητικών Επιστολών που έχουν εκδώσει υπέρ του Δημοσίου και της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ Α.Ε. .Δηλαδή αναγκάζονται και να πληρώνουν προμήθειες για Εγγυητικές ενώ δεν πραγματοποιούν συναλλαγές και δεν έχουν έσοδα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.