Quantcast
Κλειστοί χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας: Πώς θα λειτουργούν από αύριο - enikonomia.gr
share

Κλειστοί χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας: Πώς θα λειτουργούν από αύριο

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζει από αύριο, Παρασκευή 16 Ιουλίου το πλαίσιο λειτουργίας για τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, αφού τίθενται σε ισχύ τα νέα αυστηρά μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Αναλυτικά:
-Για τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας
Οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) θα λειτουργούν από αύριο, Παρασκευή,16 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου μόνο για εμβολιασμένους πολίτες ενώ συγχρόνως θα ισχύει και το όριο χωρητικότητας στο 85%.
Τα κλειστά κέντρα διασκέδασης θα μπορούν να επισκεφτούν μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες καθώς αυτά εντάσσονται στους αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας.
Για τους εξωτερικούς χώρους

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους μπορούν να επιλέξουν εάν το κατάστημα τους θα είναι αμιγές δηλαδή εάν θα απευθύνεται μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες ή εάν θα είναι μεικτό δηλαδή εάν θα μπορούν να επισκεφτούν και εμβολιασμένοι και μη το κατάστημα τους.
Τα σήματα στους κλειστούς χώρους

‘Ενα από τα τρία παρακάτω σήματα θα πρέπει να έχουν από αύριο στην είσοδο του καταστήματος της εστίασης οι ιδιοκτήτες προκειμένου να υπάρξει ο σχετικός διαχωρισμός.Αναλυτικά:



Χώρος Covid Free
: Αυτό το σήμα θα πιστοποιεί ότι όλοι οι εισερχόμενοι στον χώρο έχουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό : Το σήμα θα τοποθετείται σε καταστήματα όπου επιβεβαιωμένα έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό


Μεικτός χώρος: Οι εισερχόμενοι πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για PCR/μοριακό ή 48 ωρών για rapid test)Η πλατφόρμα για τον έλεγχο εμβολιασμού

Η είσοδος των πολιτών στα καταστήματα

Για την είσοδο των πολιτών στα καταστήματα θα γίνονται έλεγχοι μέσω της εφαρμογής επαλήθευσης των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών «Covid Free GR», η οποία είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android και διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Όσον αφορά τον τρόπο που θα λειτουργεί η εφαρμογή επισημαίνεται ότι θα υπάρξουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:
Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.
Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.
Η χρονική ισχύς των παραπάνω πιστοποιητικών είναι η εξής:
Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.
Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά.
Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
Τα πρόστιμα
Τσουχτερά πρόστιμα θα κληθούν να πληρώσουν  οι παραβάτες. Αναλυτικά:
-Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ και 5.000 ευρώ και 7 μέρες αναστολή λειτουργίας για χώρους άνω των 200 τμ.
-Σε δεύτερη παράβαση για όλους 10.000 ευρώ πρόστιμο και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας και στην τρίτη παράβαση προσωρινή αφαίρεση άδειας για 60 μέρες.


    share
    Σχόλια Αναγνωστών
    Ροή
    Οικονομία
    Επιχειρήσεις
    Επικαιρότητα

    Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.