Quantcast
Κομισιόν: Αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαική Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2015, λόγω της θεαματικής μείωσης των τιμών πετρελαίου, της υποτίμησης του ευρώ και του προγράμματος πολιτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Η οικονομική μεγέθυνση κατά το τρέχον έτος προβλέπεται να φθάσει το 1,7% στο σύνολο της ΕΕ και το 1,3% στην Ευρωζώνη, ενώ το 2016 αναμένεται να φθάσει στο 2,1% και το 1,9%, αντίστοιχα.

Αυτό αναφέρουν οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επισημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά το 2007 οι οικονομίες όλων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να σημειώσουν και πάλι ανάπτυξη φέτος.

Όπως αναφέρει ωστόσο στη σχετική έκθεσή της η Επιτροπή, οι προοπτικές ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη είναι ακόμα περιορισμένες λόγω του ασθενούς επενδυτικού περιβάλλοντος και της υψηλής ανεργίας.

Οι διαφορές μεταξύ των επιμέρους χωρών το 2015 αναμένεται να παραμείνει μεγάλη το 2015, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν από 0,2% (Κροατία) έως 3,5% (Ιρλανδία).

 

                         Αρνητικός ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

 

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Επιτροπή προβλέπει ότι αναμένεται να υποχωρήσει κι άλλο φέτος, προτού αυξηθεί το 2016.

Στα περισσότερα κράτη μέλη ο πληθωρισμός ήταν προσωρινά αρνητικός τον Δεκέμβριο, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών ενέργειας. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα φέτος, λόγω των χαμηλών τιμών των πρώτων υλών. Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει το 0,2% το 2015 και το 1,4% το 2016. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη προβλέπεται να είναι -0,1% το τρέχον έτος, και στη συνέχεια να σημειώσει άνοδο το 2016 στο 1,3%.

 

 

                            Περαιτέρω μείωση ανεργίας και δημοσιονομικών ελλειμμάτων

 

Σε ό,τι αφορά το μέσο ποσοστό ανεργίας αναμένεται φέτος να μειωθεί στο 9,8% στην ΕΕ και στο 11,2% στην Ευρωζώνη.

Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να συνεχίσουν να αποδίδουν καρπούς και να συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση των ποσοστών ανεργίας το 2016, αναφέρει στην έκθεσή της η Επιτροπή

Ως προς δημοσιονομικά ελλείμματα, η Επιτροπή αναφέρει ότι εξακολουθούν να μειώνονται στις χώρες μέλη της ΕΕ και αναμένεται φέτος να μειωθούν συνολικά στο 2,6% του ΑΕΠ από 3,0% του ΑΕΠ που ήταν το 2014, και στο 2,2% το 2016. Στην Ευρωζώνη, αναμένεται να μειωθούν στο 2,2% το 2015 και στο 1,9% το 2016.

Για την ΕΕ ως σύνολο, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θεωρείται ότι κορυφώθηκε στο 88,4% το 2014. Για την Ευρωζώνη, αναμένεται να κορυφωθεί φέτος στο 94,4%, προτού αρχίσει να μειώνεται.

Με βάση τις χειμερινές οικονομικές εκτιμήσεις της η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αβεβαιότητα όσον αφορά τις υφιστάμενες οικονομικές προοπτικές έχει αυξηθεί.

Οι κίνδυνοι αρνητικής εξέλιξης έχουν επιταθεί, ενώ διαφαίνονται νέοι παράγοντες θετικής εξέλιξης σημειώνει η Επιτροπή, τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται, αφενός, στις γεωπολιτικές εντάσεις, τη νέα αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών σ’ ένα πλαίσιο αποκλίσεων νομισματικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, και στην ατελή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Μια παρατεταμένη περίοδος πολύ χαμηλού ή αρνητικού πληθωρισμού θα ήταν επίσης επιζήμια για τις αναπτυξιακές προοπτικές, επισημαίνει η Επιτροπή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.