Quantcast
Κομισιόν: Η εξυγίανση της Συνεταιρ. Τράπεζας Πελοποννήσου δεν εμπεριέχει κρατική ενίσχυση - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Η εξυγίανση της Συνεταιρ. Τράπεζας Πελοποννήσου δεν εμπεριέχει κρατική ενίσχυση

δημοσιεύτηκε:

Η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για την μεταφορά των καταθέσεων από την Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου στην Εθνική Τράπεζα, όπως αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η στήριξη για την εξυγίανση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου δεν εμπεριέχει κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.

.Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η στήριξη για την εξυγίανση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου δεν εμπεριέχει κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κανόνων της ΕΕ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να προβεί σε εξυγίανση της μικρής συνεταιριστικής τράπεζας (με μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα κάτω από 0,1%) διότι είχε κεφαλαιακό έλλειμμα και δεν μπόρεσε να αντλήσει νέα κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές.

Βάσει του σχεδίου εξυγίανσης, η υφιστάμενη οντότητα θα τεθεί σε εκκαθάριση, συμπεριλαμβανομένων όλων των δραστηριοτήτων της πλην των καταθέσεων. Όλες οι καταθέσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου θα μεταβιβαστούν στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), η οποία απέκτησε στην αγοραία αξία τις καταθέσεις  στο πλαίσιο διαδικασίας υποβολής προσφορών. Συνεπώς, οι καταθέτες προστατεύονται πλήρως.

Η μεταβίβαση των καταθέσεων θα χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Ταμείο Εξυγίανσης.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η στήριξη που παρασχέθηκε από το Ελληνικό Ταμείο Εξυγίανσης δεν συνιστά ενίσχυση διότι οι καταθέσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου μεταβιβάζονται σε αγοραία αξία και τα υπόλοιπα στοιχεία της τράπεζας ρευστοποιούνται χωρίς χορήγηση κρατικής ενίσχυσης.   Η Επιτροπή παρατήρησε επίσης ότι η απόκτηση των καταθέσεων ενισχύει τη  θέση ρευστότητας της ΕΤΕ και, κατά συνέπεια, δεν αντίκειται στο τροποποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο εγκρίθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2015.

Η μη εμπιστευτική έκδοση της απόφασης θα δημοσιευθεί με τον αριθμό υπόθεσης SA.43886 στο Μητρώο Κρατικών Ενισχύσεων στον ιστότοπο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, μόλις διευθετηθούν τυχόν ζητήματα περί απορρήτου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.