Quantcast
Κομισιόν: Μέτρια η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα - Ζητεί την επίσπευσή τους - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Μέτρια η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα – Ζητεί την επίσπευσή τους

δημοσιεύτηκε:

Την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ».

H Κομισιόν χαρακτηρίζει «μέτρια» την πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς, καλώντας τις Αρχές να «επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους».

H Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας 16 δεσμεύσεις ως το τέλος του 2018, βάσει της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου 2018. Σύμφωνα με την Επιτροπή, έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά καμία από αυτές τις δεσμεύσεις δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Επισημαίνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο ρυθμός υλοποίησης είναι στη σωστή τροχιά και σε κάποιες άλλες, υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις όπως π.χ. στη μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, και σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις σε δεσμεύσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, πριν από τη δημοσιοποίηση της επόμενης έκθεσης «ενισχυμένης επιτήρησης», στο τέλος του Φεβρουαρίου 2019.

Αυτές οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας), την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τις διαδικασίες αδειοδότησης στον τομέα των περιβαλλοντικών υποδομών, το διορισμό των υψηλόβαθμων στελεχών στη Δημόσια Διοίκηση, τη μεταφορά του Ολυμπιακού Κέντρου στο Ταμείο για τις Ιδιωτικοποιήσεις και άλλες.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι σε γενικές γραμμές έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος για τα έργα που είναι προγραμματισμένα για το 2018 (π.χ. ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό). Αντίθετα, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν το 2019 (π.χ. Εγνατία οδός, περιφερειακά λιμάνια).

Για τη Δημόσια Διοίκηση, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου τομέα έχει πλέον συρρικνωθεί περίπου στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί η επιστροφή σε προ κρίσης πρακτικές, όπως π.χ. οι υπερβολικές προσλήψεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εξέλιξη των μισθών ήταν συγκρατημένη και για το μέλλον θα είναι ζωτικής σημασίας οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές αρχές να διατηρήσουν τις μισθολογικές εξελίξεις ευθυγραμμισμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι είναι «κρίσιμο» οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές αρχές να κρατήσουν τις κινήσεις τους σε ό,τι αφορά τους μισθούς ευθυγραμμισμένες με αυτές στην παραγωγικότητα, ώστε να προστατεύσουν τα κέρδη σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, τα οποία επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι, παρά την πρόοδο, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παραμένουν σφιχτές και μπορούν να εμποδίσουν την ανάκαμψη. Τα spread, σημειώνει, παρέμειναν υψηλά «εξαιτίας του δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος και εγχώριων αδυναμιών». Αυτό το πλαίσιο θέτει ιδιαίτερες προκλήσεις για τον ιδιωτικό τομέα.

Συγχρόνως, επισημαίνει ότι η τελική έκθεση, βάσει της οποίας θα αποφασιστεί η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, τα οποία περιλαμβάνουν τις επιστροφές των κερδών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (τα λεγόμενα ANFAs και SMPs), θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

«Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22 Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση, η οποία θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας. Αυτή η έκθεση θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.