Quantcast
Κομισιόν: Στο… σκαμνί έξι χώρες για μη συμμόρφωση με τους τραπεζικούς κανόνες - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Στο… σκαμνί έξι χώρες για μη συμμόρφωση με τους τραπεζικούς κανόνες

δημοσιεύτηκε:

Δικαστικά ετοιμάζεται να προσφύγει η Κομισιόν κατά χωρών, συμπεριλαμβανομένων και της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, καθώς δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει κανόνες για την προστασία των Ευρωπαίων φορολογουμένων από το να χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια τραπεζικές διασώσεις.

Έξι χώρες θα οδηγηθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την Telegraph, για τη μη συμμόρφωσή τους με την εισαγωγή νόμων στην εθνική νομοθεσία τους για τη λύση των προβληματικών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η προσφυγή έρχεται μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν από τις αρχές του χρόνου προς την Πολωνία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, τη Ρουμανία και την Τσεχία για τη μη- συμμόρφωσή τους.

Οι κανόνες- γνωστοί και ως BRRD- έχουν σχεδιαστεί για να μην πληρώνουν το τίμημα των τραπεζικών διασώσεων οι πολίτες και να εμποδίζεται η επανάληψη καταστάσεων όπως στην Ισπανία και την Ιρλανδία στο «ξύπνημα» της οικονομικής κρίσης.

Οι κανόνες BRRD είναι κρίσιμο κομμάτι για την υλοποίηση του οράματος της Ε.Ε. για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης μεταξύ των 19 μελών του ευρώ.

Το Βερολίνο πίεσε από την πρώτη στιγμή για την εφαρμογή των κανόνων καθώς δε θέλει οι φορολογούμενοι της Γερμανίας να βρεθούν στη «διακεκαυμένη ζώνη» σε περίπτωση νέων χρεοκοπιών τραπεζών όπως συνέβη το 2010.

Καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα προστατεύονται και υπό το νέο καθεστώς. Αλλά η ευθραυστότητα των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών- που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση της τάξεως των 25 δις ευρώ- έχει εγείρει την προοπτική για νέους κανόνες που καταπατώνται μόλις τίθενται σε εφαρμογή.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Βανέσα Μοκ είπε ότι ορισμένες από τις έξι χώρες λένε πως η πολυπλοκότητα των κανόνων ευθύνεται για την καθυστέρηση στη συμμόρφωση.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.