Quantcast
Κομισιόν: Τα κριτήρια επιλογής των λιγνιτικών μονάδων Μελίτη-Μεγαλόπολης - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Τα κριτήρια επιλογής των λιγνιτικών μονάδων Μελίτη-Μεγαλόπολης

δημοσιεύτηκε:

Μια μέρα μετά τη δημοσίευση από την ΔΕΗ, της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, η Κομισιόν δημοσιοποίησε την σχετική απόφαση, όπου γίνεται εκτενής αναφορά στους λόγους επιλογής των συγκεκριμένων μονάδων, που τίθενται προς πώληση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει τις δύο μονάδες, ως τις πλέον ανταγωνιστικές στην ελληνική αγορά χονδρικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας». Μάλιστα αναφέρεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εν λόγω μονάδων, που αποτέλεσαν βασικά «κριτήρια» για την τελική επιλογής τους.

Για την Μεγαλόπολη, η απόφαση της Κομισιόν αναφέρει: «Οι μονάδες Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4 έχουν τα χαμηλότερα μέσα μεταβλητά κόστη λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής του στόλου της ΔΕΗ και, ως εκ τούτου, συγκαταλέγονται στις πιο ανταγωνιστικές μονάδες στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Για την μονάδα Μελίτη, σημειώνει: «Η λιγνιτική μονάδα Μελίτη 1 προγραμματίσθηκε το 2003 και είναι μία από τις πλέον σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Έχει το χαμηλότερο μέσο μεταβλητό κόστος λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής του στόλου της ΔΕΗ και, ως εκ τούτου, συγκαταλέγεται στις πιο ανταγωνιστικές μονάδες στην ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις παραπάνω λιγνιτικές μονάδες, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε χθες, λήγει στις 21 Ιουνίου. Θα ακολουθήσει προεπιλογή και υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών. Αποκλειστικό κριτήριο αξιολόγησης θα είναι το τίμημα.

Εκτός πλάνου πώλησης οι υδροηλεκτρικές μονάδες

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στο κείμενο της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκε σήμερα, γίνεται αναφορά στοο αίτημα που διατυπώθηκε στο πλαίσιο του market test, να περιληφθούν στο «χαρτοφυλάκιο» των προς πώληση μονάδων και υδροηλεκτρικά. Η Κομισιόν κλείνει-προς το παρόν-τη συζήτηση για τα υδροηλεκτρικά, σημειώνοντας ότι «κάθε ζήτημα όσον αφορά την πρόσβαση στη δυναμικότητα υδροηλεκτρικής παραγωγής από τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας υπόθεσης».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.