Quantcast
Κομισιόν: Θετική η έκθεση για την Ελλάδα - Τι αναφέρει για τις τράπεζες και τις μεταρρυθμίσεις - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Θετική η έκθεση για την Ελλάδα – Τι αναφέρει για τις τράπεζες και τις μεταρρυθμίσεις

δημοσιεύτηκε:

Σημαντική πρόοδο έχει κάνει η Ελλάδα στην υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων, όπως αναφέρει στην 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Eπισημαίνεται επίσης πως τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση θα δώσουν τη δυνατότητα για ολοκλήρωση των δεσμεύσεων αυτών εγκαίρως για την 6η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2020.
Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει πως η χαμηλή επίδοση στις επενδύσεις (κατά 1,1% του ΑΕΠ χαμηλότερη από τη σχεδιαζόμενη) δημιουργεί “αυξανόμενη ανησυχία” αναφορικά με την τεχνική εργασία που γίνεται για αλλαγή χρήσης τους ώστε να τροφοδοτούν επενδύσεις. Επίσης, στο πλαίσιο αναλυτικής καταγραφής των ελληνικών αιτημάτων για περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, επισημαίνει πως πρέπει να συζητηθεί “σε επίπεδο Eurogroup λαμβάνοντας υπόψη το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και τη βιωσιμότητα του χρέους).

Μεταξύ άλλων η έκθεση αναφέρει τα εξής:

«Το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας διευκολύνει τη συνεχιζόμενη στήριξη για την ολοκλήρωση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν κάνει οι Ελληνικές αρχές.

Η πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, αποτιμά την πρόοδο της χώρας επί των δεσμεύσεων πολιτικής που έγιναν στο Eurogroup του Ιουνίου 2018. Η έκθεση αυτή συμπεραίνει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των συγκεκριμένων δεσμεύσεών της για μεταρρυθμίσεις για το τέλος του 2019. Τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή ανακοινώνονται από την κυβέρνηση θα δώσουν τη δυνατότητα για ολοκλήρωση των δεσμεύσεων αυτών εγκαίρως για την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που προγραμματίζεται για τον Μάιο του 2020.

Αυτό απαιτεί τη συνεχιζόμενη εμπλοκή των Ελληνικών αρχών, ιδιαίτερα στον χρηματοοικονομικό τομέα, όπου απαιτείται σημαντική περαιτέρω δράση.

Οι 10 συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναμένονταν μέχρι το τέλος του 2019 περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας του Ελληνικού δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής, την πρόοδο στην ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι αρχές υλοποιούν τις προσπάθειές τους σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς και επιδιώκουν μέτρα πέραν των δεσμεύσεων στο Eurogroup, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.