Quantcast
Κόντρα για ομόλογο και πλειστηριασμούς - enikonomia.gr
share

Κόντρα για ομόλογο και πλειστηριασμούς

δημοσιεύτηκε:

Τη διαφωνία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αλλά και του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, για το χειρισμό της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, για την πρόοδο των πλειστηριασμών και τελικά για την πραγματική θέση της ελληνικής οικονομίας, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ακρόαση που είχε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μεταφέροντας ο υπουργός Οικονομικών τη δική του άποψη για το επεισόδιο που καταγράφηκε στο Eurogroup, ανέφερε ότι ο Μάριο Ντράγκι και ο Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν «υπερβολικά απαισιόδοξοι» σχετικά με την πρόσφατη έκδοση επταετούς ομολόγου από την Ελλάδα, ενώ παράλληλα ο κ. Ντράγκι έκανε μια κριτική «πιο αυστηρή από όσο θα έπρεπε» αναφορικά με τους πλειστηριασμούς. «Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον επικεφαλής της ΕΚΤ, νομίζω ότι είναι αμοιβαίος ο σεβασμός.

Υπήρξαν διαφωνίες και στο παρελθόν και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και στο μέλλον», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός απέφυγε να μιλήσει για τα μέτρα της διετίας 2019-2020, τονίζοντας ότι αυτά δεν έχουν ακόμη συζητηθεί με τους δανειστές. «Για τα μέτρα και αντίμετρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο πακέτο. Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, μειώσεις σε ορισμένες συντάξεις αλλά και στήριξη οικογενειών. Δεν έχει γίνει συζήτηση με τους Θεσμούς επ’ αυτών των μέτρων. Είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν αυτά θα αποτελέσουν μέρος των επερχόμενων διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Τσακαλώτος .

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να συνεχίσει μετά το πρόγραμμα με μια προληπτική γραμμή πίστωσης, έκανε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα μήνυμα προς τις αγορές αντίθετο από το προσδοκώμενο.

Οτι δηλαδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για την Ελλάδα και ότι θα πρέπει να συνεχίσει με κάποιου είδους πρόγραμμα. Οπως είπε, η προληπτική γραμμή είναι υποκατάστατο και όχι κάτι συμπληρωματικό προς το απόθεμα ρευστότητας που έχει αποφασιστεί. «Δεν μπορείς να έχεις και “μαξιλαράκι ασφαλείας” και προληπτική πιστωτική γραμμή. Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, τόνισε ότι «θα είναι μια εξέλιξη που σίγουρα θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού». Και σε αυτό – όπως είπε- «κουμπώνει και ο επονομαζόμενος “γαλλικός μηχανισμός”, που εμείς είχαμε προτείνει πρώτοι, αλλά θα μείνει γνωστός πια ως “γαλλικός”, ο οποίος συμβιβάζει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πιο αισιόδοξη προσέγγιση της Ε.Ε. Εάν αυτός ο μηχανισμός καθησυχάσει το ΔΝΤ, πιστεύω ότι θα καθησυχάσει και τις αγορές».

Προειδοποιήσεις

Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση και μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, τον Αύγουστο, χαρακτήρισε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιώσιμη έξοδο της χώρας στις αγορές ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, στη δική του ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε χθες ότι η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ θα γίνει όταν εκπληρωθούν από την πλευρά τής κυβέρνησης τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα, δηλαδή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η επένδυση στο Ελληνικό.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε ο πρόεδρος του Εurogroup στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, είπε ότι η χώρα επέστρεψε στην ανάπτυξη, υπάρχει πρόσβαση στις αγορές και το κλίμα είναι θετικό.

Σχετικά με την προετοιμασία της επόμενης μέρας, επισήμανε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα βασιστεί στην ομόφωνη απόφαση του Εurogroup του 2016 για τη λήψη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και -αν χρειαστεί- και μακροπρόθεσμων μέτρων. Τοποθέτησε χρονικά την απόφαση κοντά στο τέλος του προγράμματος.

Στη συνέχεια επικαλέστηκε και την προσωπική του εμπειρία ως υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη οικειοποίησης από την κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων μετά τη λήξη του προγράμματος. Στη χώρα του, όπως είπε, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν εγκαταλείφθηκε ούτε μετά τις εκλογές που είχαν γίνει κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των επενδύσεων και την εδραίωση της ανάπτυξης.

Ο κ. Σεντένο απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερωτήσεις σχετικά με αν θα πρέπει να υπάρξει μια προληπτική πιστωτική γραμμή για τη διασφάλιση της εξόδου στις αγορές, καθώς και αν θα πρέπει η ΕΚΤ να αγοράσει μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Επισήμανε, ωστόσο, ότι όλες επιλογές πρέπει να είναι διαθέσιμες.

Ο ίδιος εμφανίστηκε υποστηρικτής του αποθεματικού ασφάλειας, υπενθυμίζοντας ότι αυτό που κάνει σήμερα η Ελλάδα το έκανε με επιτυχία και η πορτογαλική κυβέρνηση αρκετούς μήνες πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα.

Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.