Quantcast
Κορκίδης: Οι νέες ρυθμίσεις οφειλών και δανείων πρέπει να εστιάζουν στους εισοδηματικά και φοροδοτικά αδύναμους - enikonomia.gr
share

Κορκίδης: Οι νέες ρυθμίσεις οφειλών και δανείων πρέπει να εστιάζουν στους εισοδηματικά και φοροδοτικά αδύναμους

δημοσιεύτηκε:

Τον προβληματισμό του για το εάν τα νέα όρια για την πρώτη κατοικία θέτουν εκτός προστασίας αδύναμες κοινωνικά ομάδες, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Στη δήλωση του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης αναφέρει: «…για άλλη μία φορά τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν το γεγονός, οι λίγοι να χρωστούν τα πολλά και οι πολλοί τα λίγα, τόσο στην εφορία, όσο και στις τράπεζες. Το ερώτημα μας είναι εάν τα νέα όρια για τη πρώτη κατοικία θέτουν εκτός προστασίας αδύναμες κοινωνικά ομάδες και εάν διατηρούν το ύψος των δανείων, αντί να λειτουργούν ως “κόφτες” σε όσους τη δικαιούνται. Οι νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και δανείων που δρομολογούνται, θα πρέπει να εστιάζουν στους αποδεδειγμένα, εισοδηματικά και φοροδοτικά αδύναμους οφειλέτες, προστατεύοντας παράλληλα και τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες…»

Σε ανακοίνωσή του το ΕΒΕΠ επισημαίνει ότι οι αιτήσεις για ένταξη στον νόμο Κατσέλη έφτασαν συνολικά τις 220.000, εκ των οποίων οι 135.000 προσφυγές εκκρεμούν. Από τις 85.000 που εκδικάστηκαν, οι 52.433 ολοκληρώθηκαν με 42.000 δημοσιευμένες αποφάσεις και οι υπόλοιπες έχουν ματαιωθεί ή συμβιβαστεί. 

Οι νέες αιτήσεις ανέρχονται σε 12.500 και συνεχίζονται με αυξητικούς ρυθμούς, αφού από τα 62,1 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια τα 27,4 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα». Από αυτά, τα 11,9 δισ. ευρώ ή το 43% έχουν ήδη καταγγελθεί και βρίσκονται υπό καθεστώς δικαστικής προστασίας, ενώ τα υπόλοιπα 15,5 δισ. ευρώ ή το 57% είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.