Quantcast
Κορκίδης: Oι προσδοκίες και οι φόβοι για τη μεταμνημονιακή εποπτεία - enikonomia.gr
share

Κορκίδης: Oι προσδοκίες και οι φόβοι για τη μεταμνημονιακή εποπτεία

δημοσιεύτηκε:

Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναμένεται να επιβεβαιωθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου και να ανακοινωθεί ότι από την 21η Αυγούστου 2018, επισήμως περνάμε στη μεταμνημονιακή περίοδο που όμως επίσης θα «εποπτεύεται» από την ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ESM και την ECB έως και το 2022, θα προβλέπονται τριμηνιαίες επιθεωρήσεις για τους δημοσιονομικούς στόχους και τη δέσμευση μας τα επόμενα χρόνια να παράξουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης.

Όπως επισημαίνει, οι φόβοι της πραγματικής οικονομίας είναι πρώτον τι προβλέπεται σε περίπτωση μη υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων και δεύτερον κατά πόσο θα μπορούν να ανατραπούν συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Στο κρίσιμο λοιπόν Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της εποπτείας από την ΕΕ που αναμένεται να έχει τον κεντρικό ρόλο, ανάλογα με τη στάση του ΔΝΤ που αναμένεται, είτε να ακολουθήσει τη διαδικασία «μεταμνημονιακής παρακολούθησης» ή να γίνει η έκπληξη και το ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα που αφορούν τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρόνο και με επίμαχα σημεία τον τύπο, το μέγεθος και τους όρους της ελάφρυνσης, προσδιορίζοντας την επέκταση των ωριμάνσεων, τη διάθεση των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών, την επαναγορά χρέους, τη τελική δόση για το μαξιλάρι ρευστότητας και τέλος τη διασύνδεση του μηχανισμού αποπληρωμής του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη.

Οι προσδοκίες μας, συνεχίζει ο κ. Κορκίδης, εστιάζονται στην επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, στη συμφωνία για το μηχανισμό μεταμνημονιακής εποπτείας και βέβαια σε μια αξιόπιστη συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το τελευταίο θα σημάνει την ενεργοποίηση των αντιμέτρων και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Όλα τα παραπάνω εάν επιτευχθούν με επιτυχία μπορεί να σηματοδοτήσουν ότι η βελτίωση στους «αριθμούς» θα περάσει στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.