Quantcast
Κορκίδης: Πάνω από 10 δισ. ευρώ τα "φρέσκα" ληξιπρόθεσμα χρέη το 2018 - enikonomia.gr
share

Κορκίδης: Πάνω από 10 δισ. ευρώ τα “φρέσκα” ληξιπρόθεσμα χρέη το 2018

δημοσιεύτηκε:

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία να έχουν εκτοξευτεί στα 104,1 δισ. ευρώ από 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μία νέα έκτακτη ρύθμιση, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου, μετά και την έγκριση των δανειστών, αναφέρει σε άρθρο του ο Βασίλης Κορκίδης και συνεχίζει:

“Πρόκειται για μία ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους οφειλέτες της Εφορίας, ανεξάρτητα από το ύψος των χρεών τους, να τα ρυθμίσουν έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Ο αριθμός των δόσεων θα ξεκλειδώνει μόνο με την εφαρμογή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ η ρύθμιση θα συνοδεύεται με «κούρεμα» των προστίμων και προσαυξήσεων που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 95%. «Κούρεμα» της κύριας οφειλής δεν θα προβλέπεται, όπως στη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης εξετάζεται να οριστεί στα 25 ευρώ, ενώ στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι οφειλές του 2018.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2018 ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα τα συνολικά χρέη προς το Δημόσιο θα αγγίξουν το αστρονομικό ποσό των 105 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έξι στους δέκα οφειλέτες χρωστούν στην Εφορία έως 500 ευρώ, περίπου 1,5 εκατ. έχουν χρέη από 500 έως 10.000 ευρώ, σχεδόν 250.000 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 10.000 έως 100.000 ευρώ, 33.835 χρωστούν από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ και 7.748 έχουν χρέη που υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ. Τον μεγαλύτερο όγκο των ληξιπρόθεσμων, περίπου 90 δισ. ευρώ, χρωστούν περίπου 40.000 φορολογούμενοι. Με εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους να χάνουν κάθε μήνα τη μάχη της πληρωμής των φόρων και σχεδόν 9 στους 10 οφειλέτες να έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ, η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, θα δώσει σίγουρα μία ανάσα σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Οι οφειλέτες της Εφορίας για να ενταχθούν στις 120 δόσεις θα πρέπει βεβαίως να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Φορολογούμενοι με το ίδιο ύψος οφειλής δεν σημαίνει ότι θα δικαιούνται και τον ίδιο αριθμό δόσεων για την εξόφλησή της. Το κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη.

Σε κάθε περίπτωση θα κρίνονται η βιωσιμότητα του οφειλέτη και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να μη δημιουργεί νέα χρέη. Δηλαδή να πληρώνει ή να ρυθμίζει τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ). Ενδεχομένως από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της www.aade.gr. Παράλληλα ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους αναμένεται να δώσει και η πάγια ρύθμιση, με την αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων από 12 που είναι σήμερα σε 48, αλλά επίσης υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Το ζητούμενο για άλλη μία φορά θα είναι τα εμπόδια ένταξης των χρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις νέες ρυθμίσεις”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.