Quantcast
Κορκίδης: Βελτιώθηκαν οι εξαγωγές στους παραδοσιακά ισχυρούς κλάδους, το 2023, παρά την γενική μείωση των εξαγωγών - enikonomia.gr
share

Κορκίδης: Βελτιώθηκαν οι εξαγωγές στους παραδοσιακά ισχυρούς κλάδους, το 2023, παρά την γενική μείωση των εξαγωγών

δημοσιεύτηκε:

Την σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 20%, το 2023, σημειώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς , με αφορμή τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχολίασε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 31,05 δισ. ευρώ το 2023 έναντι 38,79 δισ. ευρώ το 2022.  Ενίσχυση των εξαγωγών κατέγραψαν συγκριτικά τα τρόφιμα κατά 623,5 εκατ. ευρώ ή κατά 9%, τα μηχανήματα – οχήματα κατά 64,7 εκατ. ευρώ ή κατά 1,3%, τα ποτά-καπνά κατά 127,8 εκατ. ευρώ ή κατά 11,1%, τα λίπη-έλαια κατά 388,3 εκατ. ευρώ ή κατά 37,1% και τα µη ταξινομημένα προϊόντα κατά 452,5 εκατ. ευρώ ή κατά 293,8%.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνει πως «οι ελληνικές εξαγωγές, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας, έχουν καταγράψει σημαντικές ετήσιες αυξήσεις, στηρίζοντας την οικονομία της χώρας μας. Όμως η ανοδική πορεία διακόπηκε το 2023 και οι εξαγωγές μας μειώθηκαν κατά 8,7%, εξαιτίας εξωγενών παραγόντων, όπως η πτώση των τιμών των καυσίμων, αλλά και η επιβράδυνση των οικονομιών των χωρών, όπου εξάγονται πολλά ελληνικά προϊόντα.

Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, επίσης προκύπτει ελαφρά μείωση των εξαγόμενων ποσοτήτων το 2023 η οποία προήλθε κυρίως από τις συναλλαγές μας µε χώρες-µέλη της Ε.Ε. που αποτελούν αρκετούς από τους βασικούς προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης ή ακόμη και ύφεσης. Παρά όμως τη γενική μείωση των εξαγωγών το 2023, υπήρξε βελτίωση των εξαγωγικών μας επιδόσεων στους παραδοσιακά ισχυρούς κλάδους, όπως τα τρόφιμα, τα λίπη-έλαια, τα μηχανήματα και τα ποτά-καπνός, συγκριτικά µε τις αντίστοιχες επιδόσεις της τελευταίας διετίας. Στις θετικές διαπιστώσεις κρατάμε το γεγονός πως ο ρυθμός μείωσης των εισαγωγών κατά 13,3% είναι ταχύτερος αυτού της πτώσης των εξαγωγών και βεβαίως τη μεγάλη μείωση κατά 20% του ελλείμματος στο εμπορικό μας ισοζύγιο», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.